Reels: így készíts ütős, rövid videókat az Instagramon

Reels: így készíts ütős, rövid videókat az Instagramon
A “kék világ” rövid videós formátuma az egyik legfontosabb eszköz, amivel a felhasználóit saját platformján igyekszik tartani. Hogyan hozd ki belőle a legtöbbet? Tippek és trükkök szakértőktől.

A TikTok hihetetlenül gyorsan tett szert felfoghatatlan népszerűségre - írja a kosarertek.hu. Ennek oka, hogy egy nagyon újszerűnek tűnő formátumot tett széles körben elérhetővé, értve ez alatt azt is, hogy a tartalomkészítés módját is forradalmian egyszerűsítette. A hatalmas sikert aztán a Meta (Facebook-Instagram) birodalma is elirigyelte, de hát ki nem?

Instagram Reels – mire jó?

Az Instagram hivatalosan 2020. augusztus 5-én mutatta be az új funkciót, ami lehetővé teszi rövid (15, 30, 60, legfeljebb 90 másodperces) videók rögzítését és szerkesztését az Instagram-kamera segítségével. A Reels videóidat effektusokkal és zenével is feldobhatod, de használhatod a saját, eredeti hangsávodat is. A Reels jelenleg nem mindenki számára érhető el. Fontos tudni, hogy egyes fiókok láthatnak Reels videókat, de nem tudnak ilyeneket rögzíteni.

Így csinálj Reels videókat

Nyisd meg az alkalmazást, koppints a “+” ikonra (vagy húzd el a kezdőképernyőt), és válaszd ki a Reelst a tartalomkészítési menüben. A szerkesztési felület rögtön elérhető lesz, itt adhatsz hozzá a videóhoz különböző effektusokat.

Hang

Egyes fiókoknál nem érhető el az Instagram Music – figyelmeztet az alkalmazás, és sajnos Magyarországon is ez a helyzet. Cserébe használhatod az Instagram készletét, a felhasználók, illetve az általad felvett korábbi videók hangját.

AR effektek

Választhatsz az Instagram vagy a felhasználók által készített filterekből. Nem érdemes sokat váltogatni, találd meg azt a maximum kettőt, ami illik hozzád.

A videó hossza

15, 30, 60, legfeljebb 90 másodperces videókat készíthetsz. A profik külön felhívják rá a figyelmet, hogy inkább hosszabb időkerettel kezdj el dolgozni, mert felvétel közben módosíthatod azt.

Sebesség

Gyorsíthatod vagy lassíthatod a videót, ami különösen hasznos, hogy ne csússzon a ritmusra időzített mozgás, történés. 1-, 2-,3-szoros gyorsításra van lehetőséged, illetve 3- és 5-szörös lassításra.

Elrendezés

Több videó összevágásánál érdemes használni. A funkció segítségével a második videó kezdőképe az azt megelőző videó utolsó képéhez illeszthető.

Időzítő, visszaszámlálás

3 vagy 10 másodperces visszaszámlálást állíthatsz be, utána indul a felvétel.

Fontos! Magyarországon egyelőre még korlátozottan érhető el a Reels, de reményeink szerint ez hamarosan változni fog. Nem találod az app-ban?

  • Ellenőrizd, hogy a legújabb verzió fut-e a mobilon (ha nem, frissítsd)!
  • Beválhat még az is, ha eltávolítod az alkalmazást, majd újratelepíted.
  • Ezek után sem éred el? Kénytelen vagy türelmesen várni.

A klip rögzítése után matricákat, rajzokat, szöveget is adhatsz a frissen elkészült Reelshez, és le is töltheted a készülékre (erről később még lesz szó). A lenti csúszkán módosíthatod, mikor szeretnél szöveget megjeleníteni. Egy vagy több klipet is készíthetsz, ha pedig megosztod a “Felfedezés” területen, akkor az a profilod “Reels-videók” területén is megjelenik. Fontos tudnivaló: Reelsben nem tudsz interaktív matricákat (például szavazást, kérdezz-feleleket és kihívást) használni. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Reels, Instagram