Rádióval minden célcsoport elérhető

Rádióval minden célcsoport elérhető
A rádióval kapcsolatban sok tévhit kering: például, hogy a fiatalok már nem hallgatják, vagy hogy bizonyos vásárlói csoportok elérhetetlenek vele. Ez azonban távol áll a valóságtól, mint az a Nagy Rádiós Napon Galavics András, az Atmedia rádió divízió és kereskedelmi vezetőjének előadásából is kiderült. De hogyan és mekkorát szól a rádió? Megtudhatjuk a hazai és nemzetközi statisztikákból

A rádió 12 éve a legmegbízhatóbb médium Európában - derült ki az EBU Trust in Media 2022-es felméréséből. Míg a tévében és az írott sajtóban a megkérdezettek kevesebb mint fele bízik, a rádiónak 56 százalék szavazott bizalmat.

A rádió időközben multiplatformos médiummá vált, hiszen a megkérdezett brittek negyede már online/applikáción, illetve okoshangszórón hallgatja. Ez a trend már hazánkban is elindult.

A WARC európai szintű kutatásból kiderül, hogy a rádióhallgatással töltött idő minimálisan változott az elmúlt hét év során. Míg 2016-ban átlagosan 1 óra 13 percet rádióztunk, 2023 első félévében ez az érték még mindig 1 óra 8 perc volt.

Az Egyesült Királyság audiópiacán továbbra is az élő rádió hallgatása a legnépszerűbb, minden korosztályban, még a legfiatalabbaknál is. Ezt követik nagyságrendileg lemaradva a zenei streaming szolgáltatók és a podcastok.

A rádióműsorokat a fogyasztók egytizede hallgatja vissza. A többi audió tartalmat illetően a 15-34 év közti korcsoport a legaktívabb: 31 százalékuk fogyaszt podcasteket, on demand zenét pedig 56 százalékuk. Ugyanakkor a zenei újdonságokat keresők nem kevesebb, mint 76 százaléka tartja még mindig fontos médiumnak a rádiót - derült ki a Rajar, MIDAS kutatásából.

A podcastek elérése a kutatások szerint 2020-tól vált számottevővé. Ekkoriban naponta mindössze 27 percet fogyasztottunk podcast tartalmakat, idén ez már 41 percre nőtt. Itthon a zenei streamingfelületekre és a podcastokra átlagosan napi 1 óra 20 percet szánunk a TGI adatai szerint.

A podcastek hallgatói közt nagyobb arányban találunk 18-29 éveseket, felsőfokú végzettséggel, illetve AB vásárlóerővel rendelkezőket. A Scores Group szeptemberi adatai pedig azt is megmutatják, hogy a hazai podcast hallgatók 61%-a mobiltelefonon keresztül, 73%-uk otthon és 30%-uk inkább az esti órákban hallgatja ezeket a tartalmakat, melyek közül a leginkább kedveltek a politika és a közélet, a gazdaság és kultúra, a humor és szórakozás, valamint a tudományos és ismeretterjesztő műsorok.

Tévhitek a hirdetői piacon

Itthon – az Adex 2023 január-augusztusi adatai szerint - az összesen 4162 hirdetőből mindössze 710 hirdet rádióban, ami azt jelenti, hogy 83 százalékuk nem használja ki ezt a felületet. Számos feltételezés él a köztudatban, hogy mi lehet e magas számnak az oka, de ezek nagy részét a kutatások és az adatok látványosan megcáfolják.

Ilyen tévhit például, hogy ma már senki nem hallgat rádiót. A valóságban az amerikai piacon például az AM/FM rádió hallgatottsága háromszorosa annak, mint amit a hirdetői elképzelések sugallanak, és tizenkilencszer (!) magasabb, mint a hirdetéseket tartalmazó, ingyenes Spotify-é. Itthon a megkérdezettek 67 százaléka rádiózik napi, míg 88 százaléka heti rendszerességgel – legtöbben otthon, több mint felük az autóban, közel harmaduk pedig a munkahelyén is.

A felmérések alapján az sem igaz, hogy a fiatalokat ne lehetne rádióval elérni, hiszen az Egyesült Államokban a fiatalok (16-24 évesek) 72% átlagosan napi 53 percet, míg az Egyesült Királyságban ugyanezen korosztály 69%-a 47 percet tölt rádiózással. Magyarországon a 15-29 évesek 86%-a hallgatja a rádiót, ráadásul több mint 3 órát. Esetükben az esti sáv is jelentős szerepet játszik, délután 5 órától egészen éjfélig. Náluk az online rádióhallgatás már 61%, ami jóval magasabb az átlagnál.

A főbevásárlók és az AB státuszúak elérhetetlensége is csupán mítosz, hiszen előbbiek 68 százaléka, utóbbiaknak pedig 72 százaléka rádiózik napi rendszerességgel.

A rádió bizonyos célcsoportok esetében (15-29 közti korosztály, valamint az AB státuszúak) a tévénél is magasabb eléréssel rendelkezik.

Összefoglalva elmondható, hogy szinte minden célcsoport elérhető a rádióval, a hirdetőknek a marketing és kommunikációs céljainak megfelelően érdemes válogatniuk a rádiók között sőt többrádiós mixet kialakítaniuk.

A rádió forgalomnövelő hatását több nemzetközi kutatás és hazai esettanulmány is bizonyítja. Az előadáson Galavics András a legfrissebb eredményt mutatta be, mely a tvmacibolt.hu Süsü plüss termékbevezető kampánya volt. A 25 év felettieket célzó, kéthetes, országos rádiókban zajló kampánynak köszönhetően 4 és félszeresére nőtt az eladott termékek darabszáma.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Rónyai Júlia

Londonban végeztem nemzetközi kapcsolatok, illetve nemzetközi újságírás szakon. Szabadúszó újságíró, kreatív szövegíró és podcast műsorvezető vagyok, többek közt a Digital Hungary, a HVG és a …