Radikális lépést fontolgat a YouTube

Radikális lépést fontolgat a YouTube
A YouTube ellehetetlenítheti azoknak a videóknak a megosztását, amelyek dezinformációkat tartalmaznak.

Az elmúlt években több olyan változtatást is eszközölt a YouTube, amellyel igyekezett visszavágni az álhírek és téves információk terjedését a platformon. Az egyik legutóbbival például kitiltott minden vírus- és oltástagadó tartalmat az oldalról, de korábban a pénzcsapot is elzárta már előttük - írja a hvg.hu.

Ezzel együtt rengeteg olyan tartalom van a platformon, ami a szürke zónához tartozik. Ezek első ránézésre nem sértik a közösségi irányelveket, de gyakorlatilag mégis álhíreket közvetítenek.

Többek között ezeknek menne neki a YouTube: Neal Mohan termékigazgató nemrég arról beszélt, hogy olyan frissítést terveznek a platformra, amely bevezetése után nem lehet majd megosztani (továbbosztani) ezeket a videókat – se egy gomb megnyomásával, se a videóra mutató hivatkozás megosztásával, se egy másik oldalra való beágyazással.

Mohan szerint a lépés megtételén még mindig gondolkodnak, mert nem tudni, az ilyen jellegű és intenzitású beavatkozás mennyire vinné túlzásba a nézők szabadságának korlátozását. Ehelyett az is megoldás lehet, hogy egy tájékoztatást helyeznek el a videó előtt, ami felhívja a figyelmet arra, hogy amit lát a néző, az nem teljesen igaz. Más kérdés, hogy egy reklámblokkolóval ezt a felhívást simán ki lehet játszani.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: youtube, video