Oscar-vasárnappal ünnepel a filmcsatorna

Oscar-vasárnappal ünnepel a filmcsatorna
Itthoni idő szerint március 13-án hajnalban, immár 93. alkalommal rendezik meg a filmszeretők piros betűs ünnepét, az Oscar-gálát; a Paramount Network csatornája pedig ezúttal is igyekszik nézőit a jeles alkalomra hangolni. Az Oscar-vasárnapon többek közt az elmúlt évek két kritikai szenzációja, a Szólíts a neveden és az Élősködők szerepel a műsoron. Az ezt megelőző héten pedig olyan sztárok érkeznek a csatorna képernyőjére, mint Angelina Jolie, Robert De Niro, vagy éppen Joaquin Phoenix, akik szintén díjazott filmekben tűnnek fel.

A gála előtti este

Nagysikerű produkciókra bukkanhat, aki március 12-én, délután a Paramount Networkre kapcsol. Az Oscar-vasárnap során olyan díjazott filmekkel találkozhatnak a nézők, mint A pingvinek vándorlása című dokumentumfilm, Woody Allen alkotása, a Blue Jasmine – az idén is szoborra esélyes Cate Blanchettel a főszerepben –, valamint a mai napig kultikus betétdallal rendelkező Dirty Dancing: Piszkos tánc. Ezek a filmek kiváló előételek lehetnek az este két fő fogásához.

A szív megszakad, ha a Szólíts a neveden párjára gondolunk, akik egy festői olasz tájon habarodnak egymásba, de az élet mégis szétválasztja őket. A tinédzserévei végén járó Eliót alakító Timothée Chalamet filmbeli szerelmét pedig Armie Hammer kelti életre Luca Guadagnino rendezésében. A Legjobb adaptált forgatókönyvért a hamarosan 95. életévét betöltő filmes legendát, James Ivory-t díjazták 2018-ban.

Oscar-történelmet írt 2020-ban az a dél-koreai alkotás, amely egy szegény sorsból származó család hatalmas átverését mutatta be. Az Élősködők szereplői saját osztálykülönbségüket akarták maguk mögött hagyni azzal, hogy befurakodnak egy tehetős család életébe. A dél-koreai film volt az első olyan nem angol nyelvű alkotás, amely a Legjobb film aranyszobrával távozott.

Oscar-filmek mindenütt

A Paramount Network nézői már a gálát megelőző héten hangulatba kerülnek, hiszen a csatorna díjazott és jelölt filmjei egész héten műsoron lesznek. Az érzelmek húrjain játszó alkotások nemcsak a közönség köreiben, de az Amerikai Filmakadémiánál is képesek hatalmas sikereket elérni. Hollywood egyik legeredetibb elméje, Spike Jonze Oscar-díjas, A nő című forgatókönyvében azon elmélkedik, hogy működhet egy kiábrándult férfi és egy mesterséges intelligencia szerelme.

Függetlenül attól, hogy morálisan helyes vagy vitatható célt szolgál a történetben, az összefogás és a csapatmunka megmutatkozása fel szokta kelteni az Oscar döntőbizottságának figyelmét. Elég ehhez egy valóban csavaros átverés a Legjobb eredeti forgatókönyv és a Legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazott Közönséges bűnözők esetében, amelyben egyfajta önbeteljesítő jóslatként fog össze egy simlis társaság. Az egyesített erők olykor nemes, az emberek biztonságát szavatoló ügyeket is képesek sikerre vinni: erre remek példa a Spotlight: Egy nyomozás részletei, amely igaz történet egy szerkesztőség munkáját követi végig, amint lebuktatják a katolikus egyház kényes eseteit.

A női mellékszereplő kategóriában már a karrierje elején győzedelmeskedett Angelina Jolie: az Észvesztő című pszichodráma valamely jelenetét elrabolja az izgalmas szereplőgárda többi tagjától. Ugyanez elmondható J.K. Simmonsról is, aki magával ragadó zenetanárszerepével minden nézőbe garantált félelmet ültet. A Whiplashben kíméletlen karaktert hozó színészt a Legjobb férfi mellékszereplő szobrával jutalmazták.

Mivel csak egy győzhet évente, mindig lesznek olyan alkotások, amelyek nem férkőzhetnek az Oscar kegyeibe, azonban a történelem később is klasszikusként emlékszik meg róluk. A négy aranyszoborra jelölt Taxisofőrben Robert De Niro és a fiatal Jodie Foster is karrierjük meghatározó színészi játékát nyújtotta, és bár a rangos elismerés 1977-ben nem érkezett meg, a filmtörténet kitörölhetetlen részeivé váltak.

Tematikus hét és Oscar-vasárnap a Paramount Networkön március 6. és 12. között!

A tematikus hét és az Oscar-vasárnap filmjei:

03.06. (hétfő) – 21:00 Közönséges bűnözők

03.07. (kedd) 23:45 – Whiplash

03.08. (szerda) 23:20 – Észvesztő

03.09. (csütörtök) 23:00 – Taxisofőr

03.10. (péntek) 23:15 – Spotlight: Egy nyomozás részletei

03.11. (szombat) 23:15 – A nő

03.12. (vasárnap)

14:50 – Pingvinek vándorlása

16:50 – Blue Jasmine

18:50 – Dirty Dancing: Piszkos tánc

21:00 – Szólíts a neveden

00:00 – Élősködők

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!