Oroszország letiltotta a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is

Oroszország letiltotta a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is
Korábban csak korlátozásról lehetett hallani, pénteken viszont teljesen letiltotta Oroszországban a Facebookot az orosz állami kommunikációs szabályozó hatóság, a Roszkomnadzor. A tiltás válaszlépés arra, hogy az Európai Unió Tanácsa a héten felfüggesztette a Szputnyik és a Russia Today (RS) médiavállalatok műsorszórási tevékenységét az Európai Unióban.

A korlátozó intézkedések „mindaddig érvényben maradnak, amíg az Ukrajna elleni orosz agresszió véget nem ér”, és amíg „Oroszország meg nem szünteti a nevezett csatornákon keresztül az EU és tagállamai ellen folytatott dezinformációs és manipulációs tevékenységeit”.

Oroszország erre lépett a Facebook és testvérvállalata, az Instagram letiltásával. Később kiderült, lelőtték a Twittert és a YouTube-ot is.

Az orosz hatalom közben más irányból is szorongatja a szabad véleményáramlást, illetve az objektív tájékoztatást. Pénteken az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag elfogadta azt a törvényt, amely alapján büntethető az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírterjesztés, illetve az, ha valaki sürgeti az Oroszország elleni szankciókat. A hamis hírek terjesztéséért maximum 1,5 milllió rubel (kb. 4,7 millió forint) bírság vagy 3 év börtön szabható ki. Ha ez szolgálati pozícióval való visszaéléssel vagy anyagi haszonszerzés szándékával párosul, a büntetési tétel 5 millió rubelig (mintegy 15,8 millió forintig) terjedő bírságra és 10 évig terjedő börtönre nőhet, ha pedig a rémhír komoly következményekkel jár, a szabadságvesztés 15 évig terjedhet.

Az intézkedés hatására több nagy külföldi médiavállalat visszahívta oroszországi tudósítóit, így tett két német adó, a ZDF és az ARD, korábban pedig a CNN, a BBC és a Bloombert jelentette be kivonulását hasonló okokból. - adja hírül a Kreatív Online

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!