Orangutánokkal és sárkányokkal folytatódik az On the Spot: Vissza a természethez

Orangutánokkal és sárkányokkal folytatódik az On the Spot: Vissza a természethez
Március 29-től elérhető az RTL+ előfizetéssel rendelkező felhasználói számára az On the Spot: Vissza a természethez című dokumentumfilm-sorozat két legújabb epizódja, amely ezúttal is különleges helyekre kalauzolja a nézőket. A világszerte elismert magyar dokumentumfilm sorozat legújabb epizódjaiban Cseke Eszter, S. Takács András és két gyermekük az orangutánok, valamint a komodói sárkányok egzotikus élőhelyére látogat.

Az RTL+ streaming felületén látható családi utazós dokumentumsorozat a világ gyönyörű, távoli tájaira viszi el a nézőket. A Vissza a természethez a Csendes-óceán és az Indiai-óceán találkozásánál található varázslatos szigetvilágban, Raja Ampaton forgatott első két epizódja után újabb két lenyűgöző rész vált elérhetővé az RTL+ előfizetéssel rendelkező felhasználói számára.

A március 29-én debütáló két új epizódot ezúttal Borneón, valamint Komodón forgatta az On the Spot alkotópárosa. A harmadik epizódban Eszter és András egy olyan varázslatos, 70 millió éves őserdőbe utazott Ázsia legnagyobb szigetén, az orangutánok földjén, ahol soha nem volt fakitermelés. Miközben felfedezték az erdőt, András több napon át kitartóan megfigyelt egy vadon élő orangutánt. Az emberszabásúval töltött idő és a végén a nagy találkozás életre szóló élményt nyújtott.

Azonban amilyen felemelő volt ez a családi kaland, olyan drámai történetre világít rá, ugyanis Borneó szigetén az elmúlt évtizedekben az esőerdő közel fele nyom nélkül eltűnt, az erdőirtás pedig máig folytatódik, így az orangutánok élőhelye napról napra sorvad. Az erdőfedte területek mellett olajpálma-ültetvények sorjáznak, ameddig a szem ellát, ugyanis a világon fellelhető pálmaolaj legnagyobb része innen származik. A pálmaolaj megtalálható a csomagolt árucikkek legalább felében, a szépészeti termékektől az élelmiszerekig. Becslések szerint 2050-re kétszer annyi pálmaolajra lesz szükség, mint jelenleg, ha pedig a mai ütemben folytatódik az erdőirtás, akkor a 21. század végére már nem lesz esőerdő a Földön. Ezt a bonyolult, globális környezetvédelmi csapdahelyzetet hozza közelebb a nézőkhöz az On the Spot családi utazós sorozata. A legújabb epizód egyszerre szórakoztató és informatív, az alkotók családjának köszönhetően pedig gyermeki nézőpontból is szemlélhetjük a természet még megmaradt csodáit.

A Vissza a természethez negyedik részének főszereplői a komodói sárkányok és az őket védő elhivatott fiatal vadőrök a Komodói Nemzeti Parkban. Cseke Eszter, S. Takács András és két gyermekük két hetet töltöttek a Föld utolsó néhány olyan szigete körül, ahol még találni komodói sárkányt. Alig néhány ezer példányról tudni, ma már kizárólag csak ebben a nemzeti parkban élnek a ritka komodói varánuszok. Az őslények korát idéző hatalmas hüllők valószínűleg egy legendának köszönhetik a túlélésüket, amely szerint a komodói sárkányok és a helyi törzs ősei valaha testvérek voltak. Ezért nem vadászták le őket az utolsó példányig, ahogy az történt például Ausztráliában.

A nemzeti park területén található apró falu közösségét viszont mintha elfelejtette volna a világ. A filmben találkozhatunk egy kisfiúval, akinek egy varánusz leharapta a kézfejét. Csoda folytán a fiú megmenekült a többnyire halálos támadásból: édesanyja mentette meg az életét, aki elüldözte az óriásgyíkot. Nem ez volt az első tragikus baleset a mindenevő komodói varánuszok és az emberek között, és bár újra és újra felmerül a falu áttelepítésének kérdése, a helyiek hallani sem akarnak róla, hiszen generációk óta ez a falu az otthonuk, amelyet szintén Komodónak hívnak, és különleges kapcsolat fűzi őket a sárkányokhoz. Erről a feszült együttélésről, a komodói sárkányok természetrajzáról és a fennmaradásuk esélyeiről szól a Vissza a természethez negyedik epizódja.

Az On the Spot Vissza a természethez dokumentumfilm-sorozatának két legújabb epizódja már elérhető az RTL+ előfizetős kínálatában.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!