Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget? – Az esélyegyenlőségért kampányol a Mentőalapítvány

Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget? – Az esélyegyenlőségért kampányol a Mentőalapítvány
Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) friss felmérése alapján a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget, ha nyilvános helyen eszméletlenül esnek össze. Pedig a hirtelen szívhalál őket is éppúgy érinti, mint a férfiakat. Fontos, hogy laikusként mindenkinek merjünk segítséget nyújtani, ezért legújabb kisfilmjükben Baláék (Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs, Faragó András) ezúttal Timi (Oroszlán Szonja) vezetésével tanítják meg az újraélesztés egyszerű módját. A humor a megszokott, a cél ismét nemes, ám ezúttal a nőké a főszerep.

Az OMSZA legújabb szórakoztató edukációs kisfilmjében szó szerint NŐ a tét: Timi (Oroszlán Szonja) egy váratlan incidenst követően „élőzve" mutatja be az újraélesztés laikus technikáját dr. Bárány Olgán (Pokorny Lia). Az is kiderül, miért ódzkodik Bala (Csuja Imre) és bandája, hogy elsőként lépjenek oda az ájult ügyvédnőhöz. A kampány legfőbb célja, hogy az újraélesztésben is legyen meg az esélyegyenlőség. A nem csak a nőkért és nem csak a férfiaknak szóló kisfilm legfőbb üzenete: merjünk cselekedni laikusként, amikor egy emberi élet megmentése a tét – legyen szó akár férfiról, akár nőről.

Külföldi kutatások szerint az emberek több mint fele az illetlen viselkedés vádjától való félelmében inkább nem segít egy földön fekvő, eszméletlen nőnek. Ezt a témát járta körbe az OMSZA 3000 fő megkérdezésén alapuló hazai felmérése is, melyből kiderül, négyből három ember azért nem lépne oda egy eszméletlen nőhöz, mert fél, hogy ártani fog. Pedig újraélesztés esetén ártani nem, csak segíteni tudunk. Többen úgy vélik: egy nőt máshogy kell újraéleszteni, vagy éppen illetlennek tartják, hogy kényes testrészhez nyúljanak. A kutatásban résztvevők több mint fele meg van róla győződve, hogy a Magyarországon vezető haláloknak számító hirtelen szívhalál a férfiak „betegsége".

Ezt erősíti, hogy a bemutató anyagokban is általában férfiakat élesztenek újra. Mivel ez a jelenség általánosnak mondható az – egyébként a legjobb szándékkal készülő – társadalmi edukációs kampányokban, a nézők azt gondolhatják: ha újra kell éleszteniük valakit, az valószínűleg egy férfi lesz. Az OMSZA kutatásában a megkérdezettek 89,8%-a nyilatkozott úgy, hogy a kampányokban, oktató videókban emlékei szerint férfi beteget élesztettek újra.

Pedig a hirtelen szívhalál a nőket ugyanúgy érinti, csak éppenséggel a tünetek eltérőek: „A férfiaknál az esetek nagy százalékában egy nagyon erős, megsemmisítő mellkasi fájdalom jellemző, ami bal karba, nyakba, hátba sugárzik ki. A nőknél pedig nagyon sokszor csak egy nagyon nagyfokú fáradtság, egy általános mellkasi, hátba sugárzó fájdalom, verejtékezés az, ami jellemző" - mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA kuratóriumának elnöke.

Az OMSZA most arra törekszik, hogy az újraélesztésben is legyen meg az esélyegyenlőség. A forgatáshoz a NAV biztosította a helyszínt, ezzel is jelezve, számukra fontos a téma, ugyanis a NAV objektumaiban képzett munkahelyi elsősegélynyújtók dolgoznak, emellett több NAV alkalmazott végzett újraélesztési tanfolyamot is. A kampánnyal is változatlan persze a cél: ha egy ember életét is sikerül megmenteni vele - legyen akár férfi, akár nő -, már megérte.

Lead fotó: Lengyel Anna Vera

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!