Nem megfelelő korhatár-besorolást alkalmazott a TV2

Nem megfelelő korhatár-besorolást alkalmazott a TV2
A TV2 két műsorszámát is vizsgálta a Médiatanács a március 19-i ülésén. A testület szerződéses vállalás nemteljesítése miatt is intézkedett.

Két eljárásában is vizsgálta a TV2 műsorszámait a Médiatanács. A testület megállapította, hogy a 2023. november 26-án délelőtt 10 órától sugárzott Fald fel! (4. évad, 29. rész) című műsorszám egyik szegmense reklámriportnak minősül, mivel a támogató megjelenítése meghaladta a támogatás nyújtotta népszerűsítés kereteit, ezért a médiaszolgáltatót 500 000 forint bírsággal sújtotta. A médiaszolgáltató ellen nézői bejelentés nyomán is eljárás indult a 2024. február 17-én 19 óra 56 perctől sugárzott, Felhőkarcoló című műsorszám miatt. Mivel a műsorszám nem felelt meg a médiaszolgáltató által választott III. korhatár-kategóriában előírt szempontoknak, annak ellenére sem, hogy a médiaszolgáltató az eredetinél rövidebb, vágott verziót adta közre, valamint a sugárzási ideje sem volt megfelelő, a testület eljárást indított a TV2-vel szemben, és nyilatkozattételre kötelezte.

Ugyanezen az ülésén azt is megállapította a Médiatanács, hogy a KARCAG FM rádió 2023. december 4–10. között megsértette szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé megfelelő mennyiségű közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsorszámot, továbbá szöveget és magyar zenét, illetve túllépte a zenei művek és az ismétlések maximális arányát. A testület ezért a médiaszolgáltatót, a Kun-Média Kft.-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte.

A Médiatanács tájékoztatást hallgatott meg a Kúria március 7-i döntéséről. A legfőbb bírói testület ítélete a Klubrádió keresetét elutasítva kimondta, hogy minden tekintetben jogszerűen járt el a Médiatanács a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvenciára pályázati eljárásának lefolytatása során. A Kúria ezzel helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla döntését.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: NMHH, tv2