„Ne parázz, sokkolj!” - ha ma csak egy videót akarsz megnézni, ez legyen az, megéri!

„Ne parázz, sokkolj!” - ha ma csak egy videót akarsz megnézni, ez legyen az, megéri!
Baláék túszként tartották fogva Győrfi Pált, de csakis nemes cél érdekében! Így indul ugyanis az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA)legújabb, „Ne parázz, sokkolj!” című szórakoztató edukációs videója, amelyet az újraélesztés közelgő világnapja (október 16.) alkalmából mutattak be.

A társadalmi célú kisfilm – amelyben a _Valami Amerika_ színészei mellett a mentők szóvivője is fontos szerephez jut – a nyilvánosan elérhető defibrillátorok használatáról szól.

A mentőalapítvány országos online kutatása szerint az emberek többsége nem tudja, hogy Magyarországon 1500 nyilvánosan elérhető defibrillátor (AED) található, ráadásul 10-ből csupán 3-an vállalkoznának arra, hogy szükség esetén használják is ezeket. „_Legújabb kisfilmünkkel arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a laikus elsősegélynyújtók számára tervezett defibrillátorokat nagyon könnyű működtetni. Ha Baláéknak sikerült, bármelyikünknek menni fog, ez a kampányunk legfontosabb üzenete.”__–_ mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az OMSZA alelnöke.

Az OMSZA népszerű Bala-sorozata 2015-ben indulta „Tartsd életben!” című, kizárólag a mellkas nyomására irányuló laikus újraélesztést népszerűsítő kampányvideóval. A British HeartFoundationtcr-jének magyar adaptációja 1,6 millió megtekintéssel, több szakmai, köztük arany Effie-díjjal, és ami a legfontosabb, már öt, hivatalosan is a kisfilmnek köszönhető sikeres újraélesztéssel büszkélkedhet.

A történet 2016-ban immár saját koncepció alapján folytatódott. Győrfi Pál itt került először „konfliktusba”Balával (Csuja Imre), az „1% – Nekünk sokat számít!”című kisfilm fókuszában ugyanis az szja 1 százalékok felajánlása állt. A sorozat második része azóta 3,8 millió megtekintésnél jár a YouTube-on, az évek során előbb dobogós, majd 2020-ban az első helyre repítve a mentőalapítványt a civil szervezetek 1%-os rangsorában.

„Régóta készültünk már az Alapítvánnyal és Gáborral (Herendi Gábor rendező) a harmadik részre… Külön szakmai kihívás volt ennyi illusztris szereplőt akár csak egy napra is összehozni, a jó ügy érdekében azonban mindenki azonnal csatlakozott, így végül sikerült!”_ – meséli Miha Tamás, a mindhárom kisfilmet ügynökségként jegyző Human Dialog ügyvezetője.

A fordulatokkal és gegekkel teli „túszdráma” a festői szépségű Laposa Birtokon játszódik, és szerencsére sikeres, defibrillátoros újraélesztéssel zárul. Az alkotógárda bízik benne, hogya „Ne parázz, sokkolj!” a trilógia első két darabjához hasonlóan komoly társadalmi hatást vált majd ki.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!