Ne fogadj el befektetési tippeket közösségi oldalról!

Ne fogadj el befektetési tippeket közösségi oldalról!
Egyre több a közösségi oldalakon az olyan influenszer, aki hirtelen befektetési tanácsadó és portfólió elemző is lett, ezért pénzügyi hatóságok adtak ki riasztást amiatt, hogy a felhasználók körültekintően járjanak el ha a pénzügyeikről van szó, és ne bízzanak a tuti tippekben.

A meggazdagodás a videók alapján nagyon egyszerű, az influenszer, akiről mindenki csak azt látja, hogy fényűző helyeken, menő ruhákban és a legdrágább autókban posztol, megoszt néhány olyan befektetési tippet, amikkel nagyon gyorsan lehet nagyon nagyot kaszálni - írja a BBC alapján a Marketingmorzsák. A felhasználók egy része pedig úgy gondolja, hogy itt a lehetőség, hogy a megtakarított pénzét megsokszorozza, és hasonló életet élhessen mint a kedvence, de neki ehhez szponzorokra és együttműködésekre se legyen szüksége.

Januárban néhány Redditelő elhatározta, hogy felviszik a GameStop, a BlackBerry és az AMC részvényeit, így meggyőzték egymást, hogy fektessenek ebbe. Mások arról győzködik a követőket, hogy a Dogecoin nevű kriptovalutába fektessenek pénzt. Arról egy videóban sincs szó, hogy ezeknek a tranzakcióknak az is lehet a kimenetele, hogy elveszti az illető az összes pénzét, az pedig hogy azzal jönnek, hogy az elmúlt hetekben hogyan alakult a piac, nem jelenti azt, hogy a következő hetekben is hasonlóan viselkedik majd, még akkor sem, ha a nagyon híres, asztológiával foglalkozó influenszer azt állítja az egymillió követőjének, hogy a bolygók állása most kedvez a tőzsdézésnek.

A másik, Magyarországon is megjelenő befektetési tipp egy fogadási oldalhoz kötődik, néhány ismertebb influenszer állította, hogy meccsekre tudja a tuti tippet, aztán a meccs után kiderült, hogy mégsem volt olyan tuti az a tipp, addigra viszont az emberek megtakarítása már elúszott.

A közösségi oldalak most azt ígérik, hogy utánanéznek a befektetési tanácsoknak, szakemberek szerint ugyanis a tájékoztatásban nem szentelnek elég figyelmet a kockázatokra, leegyszerűsítik a pénzügyi folyamatokat, és félrevezetőek. Az egyik érintett cég, a Money-Medics szerint egészen egyszerűen nincs idő elmagyarázni egy percben, hogy a befektetéseknek rizikója is lehet. A hatóságok szerint viszont itt pusztán arról lehet szó, hogy az influenszer vagy bizonyos cégek bevásároltak egy részvényből, aminek aztán mesterségesen fel szeretnék tornázni az árát, majd gyorsan eladni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!