Naponta 5 millió facebookozó e-mail címét lehetne ellopni

Naponta 5 millió facebookozó e-mail címét lehetne ellopni
A Facebookot egy kiberbiztonsági kutató kereste meg azzal, hogy talált egy elég komolynak tűnő biztonsági rést. Nem egészen azt a választ kapta, amire elsőre számított.

Azok után, hogy a Facebooknál több súlyos adatszivárgás is történt – elég csak a Cambdirge Analytica-botrányra, vagy épp a legutóbbi, 533 millió felhasználót érintő esetre gondolni –, az ember azt gondolná, hogy a cég emberei minden gyanús esetet és bejelentést azonnal ellenőriznek - írja a hvg.hu. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem egészen így van.

Egy neve elhallgatását kérő kiberbiztonsági kutató nemrég azért kerete meg a Facebookot, hogy figyelmeztesse a céget: egy viszonylag egyszerű trükkel naponta 5 millió e-mail cím is ellopható a közösségi oldalról. A szakembert azonban ahelyett, hogy komolyan vette volna a vállalat, azt válaszolta neki, hogy a feltárt biztonsági rés nem olyan komoly, hogy azzal foglalkozni kellene.

A szakember ezután fordult az ArsTechnika újságíróihoz, akiknek egy videót is elküldött arról a Facebook Email Search v1.0 nevű szoftverről, ami automatizált módon lopja el a felhasználók e-mail címét. A demontráció alapján alig három perc kellett ahhoz, hogy több mint 5900 ilyen rekordot nyerjen ki a biztonsági résen keresztül.

Az ArsTechnika megkereste a Facebookot is az ügyben. A cég szerint a jelentett problémát valószínűleg még azelőtt lezárták, hogy azzal a megfelelő csoport foglalkozhatott volna. A válaszban kitért arra is, hogy nagyra értékelik a kiberbiztonsági kutató munkáját. Arra azonban nem érkezett válasz, hogy elsőre valóban elküldék-e őt azzal, hogy a biztonsági rés nem elég fontos.

A Facebook ugyanakkor véletlenül a holland nyelvű DataNews számára is elküldött egy belső felhasználásra szánt e-mailt – írja az Apple Insider. Ebben a cég arra utasította a PR-osztályt, hogy a problémát úgy állítsák be, mint ami gyakran előfordul az iparágban, és valójában nem okoz nagy kárt a felhasználóknak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!