„Nálunk minden karácsonyi menünek ugyanaz a neve: múltkor jobb lett!”

„Nálunk minden karácsonyi menünek ugyanaz a neve: múltkor jobb lett!”
2022 talán nem bizonyult a kedvenc évünknek, de nemsokára beköszöntenek az ünnepek, érkeznek az ajándékok, összeül a család és az egész éves rohanás után végre megpihenhetünk. (…ideális esetben. Azoknak, akik ezen időszak alatt hordanak ki két agyvérzést és néhány idegösszeroppanást lábon a szervezés, a családi banzáj, esetleg a vizsgaidőszak miatt, ezúton fejeznénk ki együttérzésünket.)

Az Ynsight Research csapata is ünnepi hangulatba került, ezért úgy döntöttünk készítünk egy nagy karácsonyi körképet a netnográfia módszerével. Kutatásunk keretében tehát elemzésre került minden nyilvános online tartalom (tweetek, Facebook-bejegyzések és kommentek, újságcikkek és fórumbeszélgetések), melyek a témához kapcsolódóan jelentek meg az elmúlt 3 hónap során. A vizsgált időszak alatt (2022.09.21.-2022.12.21.) összesen 9 162 megjelenést regisztráltunk, melyekre 143 739 felhasználói reakció érkezett.

Kutatásunkban tehát olyan égető kérdésekre kerestük a választ, mint:

Ki hozza az ajándékot?

Mi kerül az ünnepi asztalra?

Mikulás/Télapó/Jézuska – mégis ki teszi az ajándékot a fa alá?

Itthon természetesen hagyományosan a Mikulás/Télapó (több fedőnevet is használ az illető) december 6-án látogatja meg azokat, akik jól viselkedtek, míg karácsony idején a Jézuskára hárul ez a meló. A megjelenések legnagyobb része is ezt a beosztást követte, azonban értesüléseink szerint vannak esetek, amikor karácsonykor is a Mikulás jelenik meg az ajándékokkal.

A kommentelők az elmúlt három hónap során összesen a legtöbbet a Mikulásról beszéltek, azonban az említésekben a december hatodika környéki látogatásról számoltak be a legtöbben. Egy nagyobb beszélgetés is kialakult arról, hogy kit melyik nap szokott meglátogatni (5-én, vagy 6-án), de végül a felhasználók megegyeztek abban, hogy a Mikulás tulajdonképpen olyan, mint Gandalf:

„A Weihnachtsmann akkor jön amikor érkeznie kell”

A Jézuskáról 468 említést regisztráltunk. A hazai szokásokhoz híven a legtöbb esetben ő az, aki az ajándékot a fa alá csempészi, illetve több háztartásban még a fát is ő hozza, díszekkel együtt!

„Ez a tavalyi karácsonyfánk, Jézuska hozza minden éven december 24-én. Előbb sosem állítunk.”

Néhány esetben történt azonban kavarodás a Mikulás/Télapó és a Jézuska szerepköreit illetően. Többen igyekeztek magyarázatot adni arra, hogy külföldön miért a Mikulás jelenik meg karácsony idején az ajándékokkal:

„Külföldön szokott 25 reggelre jönni a mikulás, csak ugye nálunk különvették a karácsonyt meg a mikulást, így a jézuska a legtöbb helyen szenteste jön for some reason”

Emellett minimális arányban, de jelen voltak a beszélgetésben azok is, akiknél itthon is a piros ruhás alak hozza a karácsonyi ajándékot. Ez persze némi kavarodásra adhat okot a december 6-i és a karácsonyi ajándékozó kilétét illetően, azonban erre is kapunk magyarázatot a felhasználóktól:

„mikulás most, télapó karácsonykor”

Természetesen az ajándékozó személyének felfedése sok esetben vezethet konfliktushoz:

„Egykoron, a tíz éves leányomnak, miután elég érett volt hozzá, direktben fogalmaztam meg, hogy ki hozza az ajándékot. Majdnem toporzékolva adta tudtomra, hogy ő ragaszkodna Jézuskához.”

És persze vannak a Grincs-típusú szülők, akik nem hisznek a karácsonyi csodában:

„nálunk az van mondva mese mind. mindent tőlünk meg másoktól kap!!!!! az embereket kell tisztelni, szeretni nem kitalált meseszereplőket”

Végezetül pedig a Jóbarátok rajongóknak üzenjük, természetesen a karácsonyi tatu sem maradhatott ki a keresésből, azonban úgy tűnik idén senki sem beszélt a Mikulás félzsidó barátjáról.

Töltöttkáposzta, halászlé, bejgli… mik a legnépszerűbb karácsonyi fogások idén?

Az ünnepek közeledtével több hírportál is feltette a kérdést Facebook oldalán, hogy kinél mi lesz a menü idén karácsonykor. Az ott megjelent kommentek, illetve az organikus felhasználói beszélgetések alapján összegyűjtöttük a legtöbbet említett fogásokat:

A legnépszerűbbnek a szárnyasból készült ételek bizonyultak, azok közül is a kacsa bizonyult a kedvencnek. A különböző variációkban elkészített kacsahús mellé a párolt lilakáposztát és a hagymás tört krumplit választották köretnek a netezők.

A halászlé örök klasszikus, nem csoda hát, hogy a második legtöbb említést kapta. Az elkészítés módját illetően ugyan megoszlanak a vélemények (néhányan képtelenek elfogadni, hogy a bajai az igazi – a szerk.), de ettől függetlenül a legtöbb karácsonyi menü elengedhetetlen részét képezi akkor is, ha mellé évről-évre új fogásokat találunk ki.

„Nálunk mindig nagyon mennek az újítások az egész családban, de a halászlé ilyen kötelező kaja.”

A harmadik dobogós helyezett sem fog senkit meglepni – a klasszikus karácsonyi menü elengedhetetlen része, a jól bevált töltött káposzta. A felhasználói beszélgetésekből kiderül, hogy már paleo és vega változatban is szokták készíteni.

„Kinyitom a szakácskönyvet találomra valahol és ha ott töltöttkáposzta van írva, akkor az, ha meg nem, akkor töltöttkáposzta.”

700 fölötti említést kaptak még a különböző töltelékkel készült bejglik, melyet a sütni szerető netezők maguk készítenek, a többiek pedig boltit vesznek, vagy étteremből rendelnek. A bejglivel kapcsolatban azonban egy nagyon fontos és jogos kérdés is felmerült:

„Az élet nagy talánya. Miért csak a karácsonyi időszakban eszünk bejglit? Emberek, a bejgli finom! Együnk máskor is!”

Népszerűek voltak még továbbá a különböző levesek és halételek is. Az újító kedvű netezők a hagyományos húsleves helyett tárkonyos vadragu levest, borlevest, káposztalevest, rament, vagy épp gesztenyelevest terveznek készíteni. A halételek közül pedig a rántott halak, a pisztráng és a lazac a legnépszerűbbek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!