Náksi Attila az első lemezük bevételéből lakás helyett hangszert vett, Gerendai Károly szívesen látta volna a Sziget Fesztiválon a Metallicát

Náksi Attila az első lemezük bevételéből lakás helyett hangszert vett, Gerendai Károly szívesen látta volna a Sziget Fesztiválon a Metallicát
Podcastet indít a szeretlekmagyarorszag.hu – az ’Emlékszem, amikor…’ podcast a 90-es évek világát dolgozza fel. Az egyes adásokban két-két meghívott vendéggel beszélgetnek a szerkesztő-műsorvezetők, olyanokkal, akik vagy maguk is kapcsolódnak munkájuk, alkotásuk révén a 90-es évekhez, vagy elemző szintű rálátással rendelkeznek erre az évtizedre. Terítékre kerül majd a 90-es évek zenei világa, a filmjei, a korszak bűnügyei vagy épp a média kulisszatitkai.

Az első adásban a 90-es évek zenei világa kerül reflektorfénybe: Náksi Attila, előadóművész, producer és Gerendai Károly, az idén 30 éves Sziget Fesztivál alapítója segítenek felidézni a korszakot.

„Az első lemezünk sikere után vehettem volna egy lakást – helyette egy Akai Samplert vásároltam ugyanannyiért, amiből kijött egy lábdob. De ez annyira megváltoztatta a zenénket, hogy olyan lehetett, amilyet elképzeltünk” – emlékszik vissza a műsorban Náksi Attila a 90-es években népszerűvé vált zenekaruk, a Soho Party kezdeti sikereire.

A Soho Party legismertebb dala is szóba került, ’Az éjjel soha nem érhet véget’, amelytől zengett a nagykörút a 2016-os foci Eb magyar vonatkozású mérkőzései után: „Én is rácsodálkoztam, hogy a fenébe került fel a lelátóra pont az ’Éjjel’, ami egy 1998-as dal. Átéltem szurkolók között a foci Eb alatt, aztán a következő Eb-n is, hogy a tömegben, vagy a lelátón az én dalomat éneklik. Fura volt, hogy állok az ultrák között, és egyszer csak megszólal a dal, amit én írtam. Nem szoktam velük énekelni a saját szerzeményemet, de meghatónak tartom.”

Ha Náksi Attila egy valamit visszahozhatna a 90-es évekből, akkor azt az őszinte mosolyt választaná, ami ezt az időszakot jellemezte: „Azt az akaratot, hogy rendszerváltás után jobbá tegyük az életünket.”

A Náksi Attilával készült interjúból kiderül még, hogy mit gondol arról, vajon a mostani, több százezres online követőtáborral rendelkező zenészek, vagy a 90-es évek elérhetetlennek tűnő zenészei a nagyobb sztárok, hogy milyen zenék inspirálták őt a pályája elején, és hogy miért érzi hatásosabb fokmérőnek a lemezeladási számokat a YouTube lejátszási mutatóknál.

Gerendai Károlynak, a Sziget Fesztivál alapítójának egyértelműen a 30 évvel ezelőtt indított, azóta a világ legjobbjai között jegyzett Sziget fesztiválhoz kötődnek a legmeghatározóbb emlékei a 90-es évekből. Amikor az első Diákszigetet szervezték a ’Kell egy hét együttlét’ mottóval, még nem gondolták, hogy milyen óriásrendezvénnyé nőheti ki magát a kezdeményezés.

„Volt egy másik szlogenünk is: ’Mindent szabad, de semmit sem muszáj’. Korábban ugyanis a nyári programokat azt jellemezte, hogy közben mondjuk kukoricát kellett címerezni, vagy részt kellett venni egy fejtágító előadáson. Mi pedig azt akartuk megmutatni, hogy össze lehet jönni csak azért is, hogy jól érezzük magunkat” – idézi fel a műsorban Gerendai Károly az első Sziget Fesztivál szervezői motivációit.

A Sziget Fesztivál zenei programját kezdetben a személyes preferenciák határozták meg, és leginkább az, hogy kihez volt kapcsolatuk, kit tudtak elérni – szándékosan nem a mainstream irányába mozdultak, mert azokat akarták lehetőséghez juttatni, akik egyébként kevesebb publicitást kaptak. Bár idővel ismert sztárok sora lépett fel a Szigeten már a 90-es években is, volt néhány hiányzó: Gerendai szívesen látta volna a Metallicát, a Red Hot Chili Pepperst és a Coldplay-t is a nagyszínpadon.

„Akadt több olyan előadó, akiktől nagyon féltünk, hogy vajon milyen lesz a produkció, mint az Oasis, vagy a Sex Pistols. Nemcsak azért, mert botrányhősnek számítottak, hanem mert híresek voltak arról, hogy nagyon hangulatemberek. Végül ezek minden félelmünk ellenére nagyon jól sikerült koncertek lettek” – árulja el a műsorban a Sziget Fesztivál alapítója.

Gerendai Károly még egy fontos szempontot megosztott, miért is van speciális helyzetben egy Sziget Fesztiválon fellépő: „Ezek az előadók sincsenek hozzászokva ekkora közönséghez. Az ő életükben sincs sok olyan alkalom, amikor 70, vagy akár 100 ezer emberrel néznek szembe a színpadról. Ráadásul a közönség nagyon nemzetközi, nem is csak a saját közönségük, így ilyenkor ez egy kihívás, hogy a teljes nézőtábornak megfeleljenek. Ezért az ilyen fesztiválokon a legtöbb előadó kifejezetten jól teljesít – sajnos nem mindenki.”

Gerendai Károly mesélt még arról, hogy milyen zenével lehetett kikergetni a világból a 90-es években, hogy melyik volt az az előadó, akit kimondottan azért hívtak meg a fesztiválra, mert ő szerette volna élőben látni, és hogy mi győzte meg arról, hogy David Bowie egy allűröktől mentes sztár.

Az ’Emlékszem, amikor…’ podcast kéthetente jelentkezik, elérhető a szeretlekmagyarorszag.hu YouTube és Spotify csatornáján.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!