Mit csinálnak a magyar tinik a neten 2021-ben?

Mit csinálnak a magyar tinik a neten 2021-ben?
Hogy a jövő generációja másként viszonyul az internethez, mint akár a szüleik, az nem újdonság. De hogy pontosan mit jelent ez a más viszonyulás, olvasnak-e például híreket, odafigyelnek-e az adatbiztonságra, vagy meg se döbbennek, ha egy chatbeszélgetésben erotikus fotót kérnek tőlük, annak járt utána a Be Social digitális ügynökség legújabb felmérése, a Magyar Tinik a Neten 2021.

Forgács Mariannt, a Be Social egyik alapítóját és ügyvezetőjét, közösségimédia-szakértőt arról kérdeztük az eredmények nyilvános publikálása előtt, hogy miért vágtak bele ebbe a felmérésbe és mik azok a legfőbb tanulságok, amik levonhatók az adatokból.

- Nem ez az első online felmérésünk, készítettünk már Nagy Facebook Körképet kétszer is, foglalkoztunk azzal, hogy hogyan használják a magyarok a mobiltelefonjukat, és két évvel ezelőtt kérdeztük meg először a 14-25 éves korosztályt arról, hogy ők milyen gyakran és milyen célból lógnak a neten – mondja Forgács Mariann. – Két év elteltével úgy éreztük, most abszolút lehet létjogosultsága egy újabb kutatásnak, már csak azért is, mert az elmúlt egy évben a digitális oktatás és egyáltalán a járványhelyzet miatt ez a korosztály is még inkább az online világba kényszerült.

Akkor minden bizonnyal kerültek új kérdések is a kérdőívbe. Miben más még ez a felmérés a korábbihoz képest?

- Igen, kiegészült a kérdéssor, de igyekeztünk több lényeges kérdést változatlanul meghagyni, hogy egyértelműen követhető legyen az esetleges változás. A 2019-es adatok közül arra kapták fel legtöbben a fejüket, hogy a tinik 39%-ától kértek már erotikus fotót. Mindenképpen érdekesnek tartottuk megvizsgálni, hogy vajon nőtt vagy csökkent ez az arány. Most is ragaszkodtunk a nagy mintához, csaknem 5000 főt sikerült megkérdeznünk, de ezúttal szakértői segítséget is igénybe vettünk az adatok értelmezéséhez: dr. Bernschütz Mária egyetemi adjunktust, generációkutatót kértük meg, hogy elemezze a beérkezett adatokat.

Forgács Mariann

- Mit látott a szakértő? Menthetetlenül képernyőfüggővé válik a következő generáció?

- Nem ilyen fekete-fehér a helyzet, bár kétségtelen, hogy a nagy átlagot nézve az a jellemző, hogy a tinik közel fele napi 4 óránál többet lóg a neten. Mária azonban rámutatott, hogy kirajzolódnak markáns különbségek, be lehet azonosítani olyan csoportokat, amelyek bizonyos mutatókat tekintve nagyon is eltérnek a többiektől – így olyanok is vannak, akik nem is annyira az online világban kapcsolódnak szívesen. Ugyanígy érdekes példa a videójáték szerepe is – ha csak az összesített adatokat nézzük, azt gondolnánk, hogy a tiniket ez nem izgatja. De ha mélyebbre ásunk, kiderül, hogy van olyan csoport, amelynek tagjai napjuk nagy részét ezzel töltik.

- Ezek szerint, ha egy hirdető a fiatalokat veszi célba, akkor nem gondolkodhat általános sablonokban?

- A kutatásunk azt mutatja, hogy van értelme külön kezelni az egyes csoportokat, mert más az érdeklődési körük, máshogy kommunikálnak, más csatornákon vannak jelen. Csak azt tudom javasolni, hogy a hirdetőknek is érdemes megismerkednie a felmérés eredményével, mert egészen biztosan találnak majd az adatok között jól hasznosítható újdonságokat. De nyilván érdekesek lehetnek a tanulságok a gyakorló szülőknek is, akik sokszor nem tudják követni azt, hogy a gyereküket miért is szippantotta be az online világ.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Ganzler Orsolya

Kommunikációs tanácsadó és PR szakember, aki a média oldalát is jól ismeri. 14 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Dolgozott magyarországi kommunikációs ügynökségeknél dolgozott olyan …