Mestercukrász: Elindult a döntő hete

Mestercukrász: Elindult a döntő hete
Hat versenyző kapta meg a séfkabátot, de közülük csak egy lehet pénteken a Mestercukrász.

A döntő hete a séfkabátok kiosztásával kezdődött, majd a zsűri ismertette a nap első feladatát: a versenyzőknek mozgó desszerteket kellett alkotni.

Rebi egy lebegő tojást készített csokifészekkel és szárnyakkal, amihez limoncellós mousse-t csinált vaníliás-gyömbéres piskótával, epres mangóbetéttel, és egy maracujás krémmel. A lebegtetést végül egy speciális mágnes segítségével valósította meg.

Gábor a sütés elején annyi időt elvesztegetett a mozgatható kenyértartó megtervezésével és kivitelezésével, hogy alig maradt ideje a belerejtett ehető desszertjét megcsinálni. A nagy kapkodásban egy pár elemet eltört, így nem is lett tökéletes a műalkotás. Bele egy mandulás mousse-t készített piskótával és barackzselé-betéttel, végül pedig barna híján fekete festékkel fújta le.

Szabi egy kakaós-vajas piskótából és sóskaramell mousse-ból álló desszertet készített kávézselével a tetején, amire temperált csokiból egy labirintust épített egy retro golyós ügyességi játékot imitálva, mozgó cukorgolyócskákkal.

Roxi egy különleges családi kiszerelésű élménydesszertet vitt a zsűri elé az előkészített elemeiből, hogy a tálalása is interaktív legyen. Fehércsokis tejfölmousse-t készített kapros zselével és rengeteg kis kiegészítővel: csinált áfonya kompótot, pisztáciás port, karamellizált fehércsoki köveket és fagyasztott joghurtos áfonyát is. Akart készíteni cukorból egy héliummal töltött lebegő lufit is, de mivel sokadjára sem sikerült felfújni, végül a B-verziónak betárazott vattacukros trükkjét tette a tányérra.

Zsombi egy varázsvilág-tematikájú tortát álmodott meg, amivel kapcsolatban felhívták a figyelmét arra, hogy tökéletesen kimunkált legyen. Mivel az idővel nem gazdálkodott jól, végül mégsem sikerült részletgazdag desszertet alkotnia. A fondanttal burkolt tortájához mandulás, kakaós piskótát készített étcsokis krémmel és meggyes cukrászkrémmel. A tetejére temperált étcsokiból tojást formázott, egy repülő seprűvel és egy fehér bagollyal.

Kata a múlt heti érzelmi mélyrepülés után most szeretett volna nagyot villantani, így az utolsó percig próbálta kiszedni a lufikat a félgömbnek megformázott temperált csokijából, amivel a desszertjét akarta leborítani. Mogyorós tejcsoki mousse-t készített sárgabarackzselé- betéttel, és mogyorós csokiborítással. A nagy meglepetést pedig úgy tervezte, hogy abszintot gyújt meg zsebsárkánnyal, és ezt önti rá a csokikupolájára, amitől a csoki megolvadva elfolyik, láthatóvá téve az alatta elbújtatott desszertet.

Végül Joci séf igyekezett megfékezni a lángokat, amik szénné égették a versenyző desszertjét.

Az első feladatot Rebi teljesítette a legjobban, ő előnyt nem, de hátráltatást kioszthatott. Zsombit választotta, akinek a kötelező négy elem mellé egy ötödiket is bele kellett építenie a tányérdesszertjébe.

Szabit nagyon megviselte az első feladat kudarca, így ezt a sütést is nagyon feszülten csinálta végig. A többieket lesve próbálta összeszedni magát, és az utolsó percekben a nyolcadik elemet, egy ananászos szószt is sikerült elkészítenie. A kötelező kekszmorzsa, piskóta, vérnarancsos szifonos tejszínhab és maracujás kaviár mellé kéksajtos-fehércsokimousse-t, licsizselét, ananászos szószt, és zöld tüillt vitt a zsűri elé.

Kata a sütés elején nagyon nagy gondban volt, hogy hogyan használja fel a kéksajtot, amivel elég sok időt veszített. Végül a séfek tanácsára egy mascarponés-fehércsokis sajtkrémbe dolgozta bele, ami mellé vérnarancsos piskótát, ananászhabot, kekszmorzsát, maracujás kaviárt, licsizselét, csokikarikákat és maracuja zselét készített.

Zsombi kapta a hátráltatást Rebitől, így neki a fekete fokhagymát is be kellett építenie pluszban a desszertjébe. Ezt belesütötte a piskótába, viszont a licsi felhasználásával kapcsolatban nagyon sokáig tanácstalan volt. Végül zselét próbált csinálni belőle, de nem tudta rendesen megszilárdítani, és az utolsó pillanatokban folyékony állapotban csurgatta rá a tányérjára. A piskóta és a zselé mellé kókuszos-kéksajtos krémet tálalt, kék tüillel, kekszmorzsával, barackos kaviárral és fehércsokis-barackos mousse-szal.

Rebi félidő után csúszott meg a munkával, mert egymás után többször sem sikerült megcsinálni a kaviárt, és a karamellt is többször égette oda emiatt. Az utolsó percekben a habja sem akart kijönni a szifonból. Végül rózsaszín piskótakarikát és szifonos maracujahabot készített kakaós morzsával, vérnarancsos kaviárral, mascarponés-kéksajtos félgömbökkel, licsizselével, kókuszos mousse-szal, pillangó alakú tüillel és tökmagos grillázzsal.

Gábor végig nagyon jól haladt a munkával, hogy villanthasson, még arra is volt ideje, hogy kétféle kaviárt készítsen. Linzert sütött földimogyorós habbal, ropogós morzsával, vérnarancsos és maracujás kaviárral, ami mellé licsizselét, kéksajtos-kókuszos mogyoró mousse-t és kéksajt chipszet készített.

Roxi eleinte bizonytalannak érezte magát a feladatban, de végül magára talált, és sikerült is több, mint 8 féle elemet elkészítenie. Kéksajtos fehércsoki-mousse-t csinált piskótával, kókusztejhabbal, maracuja kaviárral és kakaós morzsával, ami mellé vérnarancsos licsizselét, ananászzselét, olajban sült rizspapírt és karamellt is tálalt.

A nap végén egy játékostól búcsút kellett venni: a zsűri döntése alapján Zsombi volt az, aki számára véget ért a Mestercukrász.

Kép: Facebook/A Konyhafőnök

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!