Megvannak a Mestercukrász középdöntősei!

Megvannak a Mestercukrász középdöntősei!
Az elődöntő utolsó napja alaposan feladta a leckét minden versenyzőnek: míg az egyik csapatot monodesszert-kockákkal izzasztották meg, társaik pedig Rácz Jenő személyében kaptak egy szigorú és tempós vendégséfet diktálni.

Jelly végig nagyon feszült volt a hátráltatás miatt, hiszen 5 percre pultot kellett cserélnie Szabival, és nem is tudott rendesen odafigyelni arra, amit kért tőle, így aztán hibát is vétett. A séfek tanácsai ellenére ment a saját feje után, de végül el is készült mind a 25 kockával, 3 ízben és 4 féle dekorációval. Csokis-rumos verziót csinált marcipános szilvás töltelékkel és bársonyfújással, áfonyazseléset gumicukorral a közepén csokiba mártva és aranyfóliával díszítve, valamint egy epreset temperált fehércsokival borítva, airbrush-sal színezve.

Szabinál annyira rosszul sült el a hátráltatás, hogy az utolsó órában szinte 10 percenként szembesült valami kellemetlenséggel, amit Jelly munkája okozott neki, amikor helyette dolgozott. Fehércsokis-málnamousse-os kockákat készített, valamint nugátosat és narancszseléset diós-étcsokis talpon, a dekoráció pedig fehércsoki, fondant burkolat, bársonyfújás, színes tükörglazúrok és kézi festés.

Gábor előnye az volt, hogy 10 percre megkapta Balázs séfet, akivel a tükörglazúrt és a kockák élezését kezdték el közösen. Karamellás-körtés-kardamomos, ribizlis és rumos-csokis-meggyes kockát készített, kék tükörglazúrral, karamell bevonattal, étcsokis kakaós borítással és bársonyfújással.

Geri jó tempóban haladt a munkával, és ezúttal nagyobb gikszerek nélkül készült el mindennel. Diós-kakaós piskótakockát készített tejszínes barackkrémmel töltve, tükörglazúrral leöntve, bársonyfújt fehércsoki-mousse eperbetéttel és csokival kikent párizsikrémes "kékdzsemet” kakaóvajas mártásban, magvakkal borítva.

Kata az utolsó fél órában csúszott meg, viszont egy nagy hajrával igyekezett befejezni minden kötelező dekorációt. Pisztáciás piskótakockát készített csokibevonattal és tükörglazúrral, csokimousse-t piskóta talpon, pisztáciás-szarvasgombás krémmel bársonyfújva és mascarponés-epres piskótakockát fondantba burkolva.

Rolandnak nem sikerült a tükörglazúr bevonata, a karamellás-körtés tölteléket elölről kellett kezdenie, korrigálnia kellett a kockák formáját, úgy hogy rendesen megszenvedett a feladattal. Ananászos-fehércsokis töltelékkel töltött kockát csinált fehércsokival bevonva, citromos-maracuja mousse-os verziót citromsárga és fekete bársonyfújással, és egy karamellás-körtés "kékdzsemet" fehér és citromsárga bársonyfújással.

A vizsgafeladat kóstolás után Roland került a veszélyzónába.

A második feladathoz vendégséf érkezett Rácz Jenő személyében. A Michelin-csillagos séf egy „egyszerű”, 60 perc alatt elkészíthető desszertet hozott a játékosoknak.

Rebi nagyon megszenvedett ezzel a feladattal, mert neki kellett kimennie 3 percre a konyhából, de ennek ellenére ötször nekifutott annak a tüilnek, aminek a receptjéről lemaradt. Nagyon megégette a kezét vele, és emiatt el is sírta magát, de megpróbált mindent tökéletesen tányérra tenni, a tüil kivételével.

Roxi végig nagyon jól tartotta a tempót a séffel, és csak a linzer sütésénél vétett hibát, de az utolsó percekben sikerült elkészítenie a morzsát is pluszban. A sütés végén vette észre hogy a temperált csokija szétnyílt a sokkolóban így abból csak egy kis darabot tudott feltálalni.

Barbara végigküzdötte az egész diktálást, mert nagyon sokszor rosszul emlékezett a hozzávalókra és pontatlanul dolgozott. A málnapüréjét csomósnak találta a séf, de ezt végül nem javította ki, és a mézkrémbe is rossz arányban keverte bele a tejszínt. Kétszer futott neki a csokitemperálásnak is, de végül minden elemet fel tudott tenni a tányérra.

Zsombi már a sütés elején lemaradt, és a mézkrémje is odaégett, amit újra kellett kezdenie, és ezzel is fontos perceket veszített. Végig nagy lemaradásban dolgozott, így a séfnek többször is oda kellett mennie hozzá segíteni. Végül egy nagy hajrával úrrá lett a kétségbeesésén és összeszedte magát, úgyhogy minden elemet ki is tudott tálalni.

Rácz Jenő vendégséf távozása után a zsűritagoknak meg kellett beszélniük, hogy ki lesz az a versenyző, aki veszélyzónába kerül Roli mellé, Barbara teljesített a leggyengébben a második fordulóban és a zsűri úgy ítélte meg, hogy ő az, akinek a középdöntő kapujában kell elhagynia a konyhát.

Jelly keresztbe tett Szabinak: Sokkolt, hogy ezt tényleg elkövette ellenem Jellynek és Szabinak öt percre pultot kellett cserélniük, és ez idő alatt versenytársuk munkáját kellett folytatniuk. A lány azonban ellenfele több elemét is elrontotta.

Gábor zavarba jött Balázs séftől Balázs kiskukta szolgálatra jelentkezett Gábornál, aki az előző sütés alkalmával előnyt szerzett, ezért tíz percre megkapta a séf segítségét.

Rebit kiküldték a Mestercukrász stúdiójából A lány hátráltatásként három percre elhagyta a konyhát, miközben Rácz Jenő tovább folytatta desszertje diktálását. Miután letelt a stúdión kívül töltött idő, Rebi nem győzte behozni a lemaradását, azonban annyira kizökkentették a történtek, hogy teljesen kiborult, ráadásul meg is égette magát a nagy kapkodásban. ó

Best of Rácz Jenő: A vendégséf nem kímélte a Mestercukrász versenyzőit Legyen szó málnapüréről, felvert tejszínről vagy angolkrémről, A Konyhafőnök séfje a tökéletességet várja el a versenyzőktől. Éppen ezért sorra kidobta a rosszul sikerült elemeket, és újat készíttetett a diktálását követő játékosokkal.

Rácz Jenő: Egy pillanatra azt éreztem, hogy van egy fiam A vendégséf a diktálás közben meglepő felismerést tett, amit a kóstolás során osztott meg Zsombival. Jenő a srácot igazi mágusnak tartja, hisz a sütés végéig szinte egyik eleme sem volt kész, mégis nagyot villantott a tálaláskor.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: mestercukrász