Meghatározó szerepe lett a streamingnek

Meghatározó szerepe lett a streamingnek
Kulcsszerepük volt a legnagyobb streaming szolgáltatóknak abban, hogy bővülni tudott az európai audiovizuális szektor bevétele 2016-2020 között – derül ki a European Audiovisual Observatory elemzéséből. A 20 legnagyobb piaci szereplő adta az ágazat forgalmának 70 százalékát.

A közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint 2016 és 2020 között 7,7 százalékkal nőtt a 100 legnagyobb piaci szereplő összesített éves bevétele az európai audiovizuális piacon. Ez minimális mértében tudta csak felülmúlni az infláció átlagos értékét.

A mért növekedés kizárólag a piaci alapon működő szereplőktől érkezett, amelyek 12 százalékos növekedést tudtak felmutatni. Ráadásul a tanulmány alapján a bővülés 75 százaléka a streaming szolgáltatóknak volt köszönhető, mint a Netflix, az Amazon, vagy a DAZN. Ezzel szemben a hagyományos piaci szereplők bevétele többnyire stagnált.

A jelentés szerint igen magas fokú a koncentráció az európai audiovizuális piacon. Az ágazat 20 legnagyobb vállalkozása adja az árbevétel 70 százalékát a TOP100 cég között. Ugyanakkor ez a szintű koncentráció még mindig elmarad attól, ami például az Egyesült Államokban tapasztalható – teszik hozzá az elemzés készítői.

(mmonline.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: streaming