Megerősítette a Kúria a Médiatanács döntését a Klubrádió ügyében

Megerősítette a Kúria a Médiatanács döntését a Klubrádió ügyében
A Kúria ítélete kimondta, hogy a Klubrádió kizárólag hibás pályázata miatt vesztette el a Budapest 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságot, és nem volt mérlegelési jogköre a Médiatanácsnak.

A Kúria szeptember 28-ai ítéletében a Klubrádió fellebbezését teljes egészében elutasította, és indokolásában hangsúlyozta, hogy a Médiatanács minden tekintetben jogszerűen, a médiatörvény előírásainak megfelelve hozta meg a döntését. A legfőbb bíróság kiemelte, hogy mind a Médiatanács, mind a Fővárosi Törvényszék helytállóan állapította meg, hogy a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve, hogy a rádió gazdasági működése nem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak. A Kúria hangsúlyozta, hogy a Klubrádió pályázata esetében a Médiatanács és a Fővárosi Törvényszék három érvénytelenségi hibát állapított meg, amelyek közül egy is elég lett volna, hogy a pályázat egésze érvénytelen legyen.

A Kúria azt is megállapította, hogy a feltárt hibák esetében nem volt mérlegelési jogköre a Médiatanácsnak, ugyanis azok a törvény előírása alapján egyértelműen érvénytelenséget eredményeztek. Mindezek alapján a Médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani. A Kúria elutasította a Klubrádió azon érvelését is, hogy a sokszínűség elvét, a sajtószabadság követelményét és a tisztességes eljárás elvét sérti a pályázatának érvénytelenné nyilvánítása.

A bíróság kiemelte, hogy a Klubrádió hivatkozásai nem adhatnak felmentést a törvény betartása alól, nem vezethetnek odáig, hogy azokra hivatkozással a Médiatanács vagy a bíróság szemet hunyjon valamely pályázó pályázatának érvénytelensége felett. A Klubrádió érvelése nem teremthet jogszabályi alapot a törvényi előírások átlépésére, szelektív alkalmazására, a szabályok felülírására és figyelmen kívül hagyására, a Klubrádió kivételezettként kezelésére. A Kúria emlékeztetett arra is, hogy a Klubrádió pályázati ajánlata érvénytelenségéhez nem egyedül a felperes által jelentéktelennek tartott adminisztratív hiba, hanem összesen három súlyos érvénytelenségi ok vezetett.

Az ítélet kiemelte, hogy nem a Médiatanács és nem a Fővárosi Törvényszék eljárása vezetett a Klubrádió pályázati ajánlatának érvénytelenségéhez, hanem azt kizárólag a Klubrádió saját magatartása okozta, amin a sajtószabadság elvére való hivatkozás sem változtat. Nem a Médiatanács vagy a Fővárosi Törvényszék „fosztotta meg” a hallgatókat a Klubrádió Budapest 92,9 MHz rádiós médiaszolgáltatásától, hanem a hibás, hiányos és ellentmondó tartalmú pályázatot benyújtó Klubrádió.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: NMHH, klubrádió