Médiatanács: jogsértő a ValóVilág 24 órás online közvetítése

Médiatanács: jogsértő a ValóVilág 24 órás online közvetítése
Emberi méltóságot sértő a ValóVilág több epizódja, a 24 órás online közvetítés pedig folyamatosan megalázó, megszégyenítő helyzetbe hozza a szereplőket, miközben a gyermekvédelmi szabályok is sérülnek – állapította meg a Médiatanács. A testület legutóbbi ülésén kirekesztőnek találta a Showder klub egyik szereplőjének a roma közösséget megbélyegző poénját is.

A ValóVilág 11. évadának elindulása óta kiemelkedően magas számban érkezett bejelentés az NMHH-hoz a műsor kifogásolható tartalmai miatt. A hatósági ellenőrzés alapján az emberi méltóság megsértését és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése is felmerült.

A médiaszolgáltató RTL+ online szolgáltatásán a ValóVilág 11. évadát 24 órás élő streaming formájában is bemutatja, a villalakók életét napi 24 órában közzéteszi az előfizetők számára. A szereplők életének folyamatos közvetítését végző kamerák egy része olyan helyen van, ahol intim tevékenységeket végeznek vagy végezhetnek (például hálószoba, fürdőszoba, mellékhelyiség), ami különösen megalázó, megszégyenítő a szereplőkre nézve, ezért az élőben közvetített teljes tartalommal kapcsolatban folyamatos jogsértés áll fenn, ugyanis a médiaszolgáltató által alkalmazott reality-műfaji eszközök és képi hatások sértik az emberi méltóságot, emellett megvalósul az öncélú sérelmes bemutatás is – állapította meg a Médiatanács.

Az RTL Kettő csatornán bemutatott műsorszám több epizódjában is felmerültek ezek a jogsértések, a gyermekek védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések sérelme mellett.

Szintén az RTL Kettőn, 2022. november 10-én sugározták a Showder Klub azon epizódját, amelyet egy bejelentés nyomán vizsgált a hatóság. Az adásban szereplő humorista egy tévécsatorna hirdetésén viccelődve tett olyan megjegyzéseket, amelyek a közönség számára egyértelműen a roma közösséggel szemben fennálló sztereotípiákra utaltak. A vélemény általánosítva a cigányságra vonatkozott, megbélyegző jellegéből fakadóan pedig alkalmas a társadalomban meglévő előítéletek megerősítésére. A fentiek miatt a vizsgált műsorszám ugyancsak jogsértőnek bizonyult.

Ha a luxemburgi válasz elmarad, a hatóság további lépéseket tervez

A műsorokat sugárzó RTL Kettőt luxemburgi székhelyű médiaszolgáltató üzemelteti, ezért a Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot (Autorité Luxembourgeoise Indépendante de l'Audiovisuelt: ALIA) a magyar szabályozás alapján felmerült jogsértésekről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A társhatóságnak a megkeresés alapján fel kell hívnia a szolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályi előírásoknak, és tájékoztatnia kell a Médiatanácsot, valamint az Európai Bizottságot a problémák megoldása érdekében hozott lépéseiről. Ezt követően, két hónapon belül tájékoztatnia kell a Médiatanácsot az elért eredményekről, vagy ha nem sikerült megoldást találnia, annak okát is ismertetnie kell.

Ha a joghatósággal rendelkező tagállam a határidőn belül nem jár el vagy az elért eredmények nem megfelelőek, a Médiatanács további lépéseket is tehet. A jogszabályokban meghatározott feltételek mentén a testület ez esetben jogosult arra, hogy intézkedjen a jogsértő médiaszolgáltatóval szemben.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!