Március 3-án AI-val készült filmeket díjaznak a Bem Moziban

Március 3-án AI-val készült filmeket díjaznak a Bem Moziban
Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a budapesti Bem Moziban tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítésen és a díjátadón való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Magyarország első nemzetközi AI Filmfesztiválján, a The AI Film Festival (AIFF) eseményen tekinthetik meg a mesterséges intelligenciára és filmművészetre nyitott érdeklődők a szakmai zsűri által a 145 nevezésből kiválasztott legjobb rövidfilmeket. A március 3-i, Bem Moziba szervezett rendezvény ünnepélyes díjátadóval zárul.

Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

„Az AI térnyerése rámutatott arra, hogy új értelmezésben kell kezelnünk a mesterséges intelligencia segítségével gyártott tartalmakat. Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban, így nem véletlen, hogy pont nekünk jutott eszünkbe egy új típusú, AI fókuszú filmfesztivál létrehozása. A beérkezett versenymunkák rendkívül sokszínűek: az ausztrál furcsa szőrős lények funk videoklipjétől az elgondolkodtató francia környezetvédelmi filmen át egészen a költői vagy éppen elképesztően vicces magyar kísérleti alkotásokig rengeteg stílussal és vizuális kultúrával találkozhatnak majd a nézők” – mondta el Sallai Ervin, a The AI Film Festival alapítója és főszervezője.

A kiválasztási folyamat során több mint hétórányi versenyfilmet nézett végig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatóiból, reklámszakemberekből és a Bujtor István Moziklub tagjaiból álló előzsűri. A shortlistre került alkotások közül a magyarországi AI közösség alapítói, valamint filmes és design szakemberek választották ki a győztes rövidfilmeket. A szakmai zsűri tagja volt többek között Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező, Glaser Katalin animációs rendező, Bakk Ágnes, a MOME Interakció és Immerzió Hub vezetője, és Pártfalusi Attila, a MOME Media Design BA szakvezetője is.

A filmfesztivál győztes alkotásait március 3-án, egy díjátadóval egybekötött vetítésen tekinthetik meg az érdeklődők a Bem Moziban. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, amit a cooltix.hu felületén tehetnek meg az érdeklődők, amennyiben kiváltanak egy 0 Ft értékű mozijegyet a fesztivál egy-egy vetítési blokkjára.

A díjátadót követően a szervezők egy filmes beszélgetésre várják az érdeklődőket a MANYI – Kulturális Műhelyben Deák Kristóf rendezővel, Miki357 reklám és videoklip rendezővel, Juszt Balázs rendezővel, Szabó Simon színésszel, és Falcao (LavaLava) reklámszövegíróval.

Az eseményről bővebb információ itt található.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!