Maradhat a YouTube-on 885 millió megtekintést elért gyerekvideó

Maradhat a YouTube-on 885 millió megtekintést elért gyerekvideó
Bár a ″Charlie bit my finger″ című videó tulajdonjoga nemrég NFT-tokenként cserélt gazdát, az új tulajdonos úgy döntött, a videó tovább élhet a YouTube-on.

A hét elején röppent fel a hír, hogy eltűnik a YouTube-ról az egyik legismertebb gyerekvideó, a Charlie bit my finger. A mémmé vált képsor – amit eddig több mint 885 milliószor néztek meg az internetezők – azért került "veszélybe", mert a címszereplők úgy döntöttek, NFT-tokenként elárverezik a videó jogait - írja a hvg.hu.

A fenti videóért – pontosabban az NFT-tokenért – végül 716 ezer dollárt, vagyis átszámítva mintegy 204 millió forintot fizetett az új tulajdonos. Howard Davies-Carr, a videón látható testvérpár édesapja azonban nem sokkal később úgy nyilatkozott a Quartznak, hogy felvették a kapcsolatot a vevővel, aki úgy döntött, fent maradhat az interneten a mémmé vált videó, így nem kell letörölni a YouTube-ról sem.

A család a bevételt a két fiú egyetemi tanulmányaira költi, emellett egy olyan jótékonysági szervezetnek is adományoznak belőle, amely a szén-dioxiod okozta károk enyhítésével foglalkozik.

Az NFT az angol non-fungible token rövidítése, amely egy eredeti és egyedi digitális mű kizárólagos tulajdonjogát jelenti. Az elmúlt időszakban több alkotás is cserélt már így gazdát, egy művész pedig 21,2 milliárd forintnyi összegért adta el a művét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: youtube, video