Május 2-án érkezik az ″Anne Frank bújtatója″ a Disney+-ra

Május 2-án érkezik az ″Anne Frank bújtatója″ a Disney+-ra
Az „Anne Frank bújtatója” (A Small Light) című új minisorozat Miep Gies inspiráló, valós történetét mutatja be, aki kulcsszerepet játszott Anne Frank és családja elrejtésében a náci megszállás alatt. Főszereplők, a BAFTA-jelölt Bel Powley („The Morning Show″), Joe Cole („Londoni bandák″) és az Emmy®-jelölt Liev Schreiber („Ray Donovan″). Az ABC Signature és a Keshet Studios által készített nagyszabású National Geographic koprodukció premierje Miep Gies születésének 114. évfordulóján lesz. A magyar nézők május 2-től láthatják a sorozatot a Disney+-on.

Az akkor húszéves titkárnő, Miep Gies (Bel Powley), aki egy fiatal, vakmerő és önfejű nő volt – abban az időben, amikor a szabad véleménynyilvánítás nem volt megengedett – nem habozott, amikor főnöke, Otto Frank (Liev Schreiber) megkérte, hogy a második világháború alatt rejtse el őt és családját a nácik elől. A következő két évben Miep, férje, Jan (Joe Cole) és számos más hétköznapi hős vigyázott a titkos melléképületben rejtőző Frank, van Pels és Pfeffer családokra.

A sorozat részletesen bemutatja, hogyan változott meg Miep élete abban a pillanatban, amikor úgy döntött, segít a családok bújtatásában. A napi élelmiszer-ellátástól kezdve, a fejadagjegyekért való kuncsorgáson át, a szeretett családi ereklyék eladásáig számtalan önzetlen áldozatot kellett hozni. Végül Miep volt az, aki a család deportálása után megtalálta és megőrizte Anne Frank naplóját, hogy később ő és Otto megoszthassák azt a világgal, így biztosítva, hogy az elkövetkező nemzedékek számára maradandó tanúságtételként szolgáljon.

Az Amszterdamban és Prágában forgatott sorozatból az is kiderül, hogy a bátor házaspár nemcsak a melléképületben lévő nyolc embert, de a holland ellenállás segítségével még sokakat rejtegetett Amszterdamban és környékén a nácik elől. Powley heves alakítása elsöprő erejű, Miep történetét aktuálisnak és időszerűnek érezteti, arra kényszerítve a nézőket, hogy feltegyék maguknak a kérdést: mit tettek volna Miep helyében; és hogy vajon lenne-e bátorságuk szembeszállni a gyűlölettel? A sorozat címe (A Small Light) abból származik, amit Miep mondott élete végén: „Nem szeretem, ha hősnek neveznek, mert nem kell különlegesnek lenned ahhoz, hogy másokon segíts. Még egy átlagos titkárnő, háziasszony vagy tinédzser is hozhat egy kis fényt egy sötét szobába".

Joan Rater és Tony Phelan, az alkotók és executive producerek elmondták: „Az emberek talán ismerik Anne Frank és családja történetét, de ami az épület falain kívül történt, ugyanolyan erőteljes, inspiráló és átütő volt. Amikor hallottunk Miep és Jan erejéről, hogy a megszállás alatt másokért kockáztatták az életüket, teljesen ledöbbentünk. Az „Anne Frank bújtatója” egy olyan igaz történet, amelyet soha nem szabad elfelejteni. Reméljük, hogy nagy hatással lesz a nézőkre, és segít megmutatni, milyen fontos a holokauszt el nem mondott történeteinek feltárása, és az azokban rejlő tanulságok megismerése.”

A további szereplők: Amira Casar, aki Margot és Anne édesanyját, Edith Frankot alakítja; Billie Boullet, aki Anne Frankot alakítja; Ashley Brooke, aki Anne idősebb nővérét, Margot Frankot játssza; Andy Nyman mint Hermann van Pels, Caroline Catz mint Auguste van Pels, Rudi Goodman mint Peter van Pels és Noah Taylor mint dr. Fritz Pfeffer, akik mindannyian a Frank családdal együtt rejtőzködtek a melléképületben. Eleanor Tomlinson mint Tess, Miep legjobb barátnője; Sally Messham mint Bep Voskuijl, Ian McElhinney mint Johannes Kleiman és Nicholas Burns mint Victor Kugler, akik Miep munkatársai; valamint Liza Sadovy mint Mrs. Stoppelman, Laurie Kynaston mint Casmir és Sebastian Armesto mint Max Stoppelman.

A sorozat az ABC Signature és a Keshet Studios gyártásában készült a National Geographic számára. A showrunnere, executive producere és írója Joan Rater és Tony Phelan („Grace klinika” és „Fire Country"). A DGA-díjas és Emmy®-jelölt executive producer Susanna Fogel („The Flight Attendant", „Cat Person") pedig több epizódot, köztük a pilotot is rendezte. A Keshet Studios részéről Peter Traugott és Lisa Roos, a Keshet International részéről Alon Shtruzman, míg a Keshet Media Group részéről Avi Nir a vezető producerek.

Trailer: https://www.facebook.com/DisneyPlusHU/videos/940258723957342/

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!