Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook
Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia után Magyarországon is elindul a Facebook tényellenőrző programja, amit az AFP, vagyis a francia hírügynökség bevonásával vezet be nálunk a közösségi oldal.

A Facebook félretájékoztatás elleni küzdelmének részeként olyan független tényellenőrző szervezetekkel társul világszerte, amelyek felülvizsgálják és értékelik a tartalmak pontosságát. Ez eddig csak külföldön volt elérhető, kedden azonban a Facebook bejelentette: Magyarországon is elindítja a tényellenőrző programot az AFP – a francia nemzeti hírügynökség – bevonásával, amely a független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network) tanúsítványával rendelkezik.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy ha egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt – vagy más egyéb tartalmat –, azt a hírfolyamban lejjebb pozícionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését. A közösségi oldal ezzel igyekszik megakadályozni azt, hogy terjedjen az álhír, így ugyanis csökken azoknak a felhasználóknak a száma, akik előtt megjelenik az adott tartalom.

Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve az elérésük is csökkenni fog. Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erről a tényről.

Fontos ugyanakkor, hogy a külső tényellenőrző partnerek nem távolíthatnak el a fiókokat vagy oldalakat a Facebookról. A térségben egyébként nem Magyarország az első, ahol megjelent a Facebook tényellenőrző programja. Eddig Lengyelországban, a Balkán-félszigeten, Csehországban, Szlovákiában és Romániában volt jelen a program, most pedig Magyarország mellett Bulgária lett "az új tag". "Az AFP tényellenőrző hálózata 17 európai országra terjed ki, és 12 különböző európai nyelven működik" – közölte Christine Buhagiar, az AFP európai regionális igazgatója.

A Facebook jelenleg több mint nyolcvan tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint hatvan különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. A vállalat a jövőben tovább bővítené ezt a tevékenységét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!