Letarolja a TikTok az e-kereskedelmet

Letarolja a TikTok az e-kereskedelmet
Az nem lehet kérdés, melyik jelenleg a legmenőbb közösségi platform: a Facebook már szinte öreges, ráadásul az adatkezelési botrányok miatt a bizalom is megrendült benne, az Instagramon pedig lassan tényleg csak kitalált életeket követhetünk.

Ezzel szemben itt a TikTok: a rövid videók végtelenített feedben való elhelyezése köré épült applikáció valószínűleg a világ összes metróján legalább egy telefonról aktívan működik épp most is, kitermelte a saját celebjeit, de például a zeneipart is át tudta alakítani - írja a kosarertek.hu.

Ha valami ennyire népszerű, érdemes lenne eladni rajta keresztül dolgokat, nem? Nyilván ez másnak is eszébe jutott, és ebből született meg a #TikTokMadeMeBuyIt (ford.: #ATikTokMiattVettemMeg), ami egyszerre egy hashtag és egy kifejezés is a TikTokon keresztül történő eladásra. Bár a TikTok még közel sem rendelkezik akkora vásárlóbázissal, mint a már említett Facebook-Instagram duó, aktivitásuk miatt már vonzóak lehetnek.

Sőt, a #TikTokMadeMeBuyIt megtanította, hogy tulajdonképpen bármit el lehet adni egy jó ötlettel, legyen az jóganadrág vagy szőnyegtisztító, esetleg a falusi élethez szükséges eszköz. Nem is maguk a rövid videók a érdekesek ebben, hanem az, ahogy elénk teszi őket: annyira ijesztően személyre szabott a kínálat, hogy némi tiktokozás után (ez sokaknál jelenleg már órákban mérhető naponta) szinte garantáltan elénk dob valamit az algoritmus, ami tetszeni fog. A személyre szabott feed gyakran tartalmaz olyan termékeket, amikre a felhasználó soha nem kattintana magától, viszont amikor meglátja, kiderül, hogy mégis élete egyik nagy vágyáról van szó.

Még kicsi, de már nagyon lelkes

Egy friss felmérés szerint a TikTokot használók 20,6 százaléka vásárol rendszeresen az appon keresztül, 48,7 százalékok pedig szokott vásárolni. Ugyanez az arány YouTube-on 16,6 százalék és 47,7 százalék, Facebookon 15,8 százalék és 54,8 százalék, a Pinterest pedig 11 és 45,1 százalékot tud felmutatni. Tehát arányaiban a TikTok tudhatja magáénak messze a legtöbb hűséges és stabil vásárlót, akik minden eladó álmai.

A TikTok vásárlási rendszere ráadásul jelenleg meglepően liberális: a rajtuk keresztül bonyolított üzletek jelentős része nem is az ő rendszerükön keresztül fejeződik be. Értsd: akár platformon kívüli, sőt, rivális (pl: Instagram) felületekre terelheti a vásárlókat. Ezt jelenleg meg is könnyítik, hiszen a felhasználók összeköthetik a TikTokkal az összes többi profiljukat, ezzel átirányítva a forgalmat a masszívabb termékkészlettel rendelkező helyekre.

Ez utóbbi valószínűleg torzít az összképen: a TikTok részesedése például még mindig kicsi az Egyesült Államok piacán, de ez azért is lehet, mert az általuk becsalogatott vásárlók jelentős része végül másik platformon fog ténylegesen pénzt költeni. Ez az előrejelzések szerint változhat, hiszen a platform gyorsan és hatékonyan szokott beépíteni új funkciókat.

Természetesen nem hagyható figyelmen kívül a felhasználói bázis sem: bár a TikTok userei fiatalok és trendik, jobban lépést tartanak a világ dolgaival, de épp emiatt a vásáróerejük is kisebb, mint a “hagyományos” közönségé. Viszont sokan már videón osztják meg a tartalmakat idősebb rokonaikkal, akik aztán megvásárolják nekik a vágyott terméket.

De miért megy ez ennyire?

A #TikTokMadeMeBuyIt hashtag alatt található valószínűleg a közösségi média legeklektikusabb termékkatalógusa. Hatékonynak viszont hatékony: mostanra már milliárdok nézték meg. A katalógus tulajdonképpen infulenszerek és márkák hirdetéseit tartalmazza, a platformon megszokott, szórakoztató formában. A hashtag nemcsak a közvetlen vásárlásokra van hatással: a hihetetlen megtekintési mennyiség miatt a márkák ismertségét is megdobja egy-egy jól sikerült kampány, legyen az egy új billentyűzeté, vagy épp egy gabonaadagolóé.

Sokatmondó adat, hogy 2022 elején a TikTok leggings volt a legtöbbet keresett kifejezés az Amazonon, miután egy leggingsről készített videó különösen virálissá vált. Apropó Amazon: a világ egyik legnagyobb kereskedője már kifejezetten épít a TikTokon látott népszerűség lecsapolására, és felületén már meg is jelent egy külön “Internet Famous” fül: ott főleg az applikáción keresztül látott dolgok vannak összegyűjtve. De más kiskereskedők is élnek hasonló módszerrel.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez nemcsak leggings lehet: a Pink Stuff nevű tisztítópaszta azzal ért el milliós nézettséget, hogy influenszerek egy koszos mosogatóra kenik a pasztát, majd a leszedés után meglepődnek, milyen tiszta lett a mosogató.

A #TikTokMadeMeBuyIt sikere tulajdonképpen a “szájról szájra marketing” legmodernebb változata – a régi magyar falvakban is hasonlóképp terjedtek a hírek a nagy dolgokról, csak kevesebb embert bevonva. A közösségi kereskedelem a már említett For You oldalon pörög fel igazán: itt nemcsak személyre szabottan kapjuk meg a minket valamiért érdeklő tartalmakat akkor is, ha azok történetesen hirdetések, hanem olyan influenszerektől érkeznek, akiket szeretünk, tehát bízunk is bennük.

Ez azt mutatja, hogy ha valaki szórakoztat minket, akkor attól vásárolni is szívesebben fogunk, ami azért fontos, mert a felhasználói értékelések azt mutatják, hogy a TikTokon látható, reklámnak minősülő tartalmakat sokkal érdekesebbnek találják az emberek, mint a többi platformokon lévőket. Ez tulajdonképpen a kereskedők álma: a brandelt tartalom a hagyományos médiában évek óta küzd a “tartalomnak látszó hirdetés” tökéletesítésével. A TikTokon viszont úgy tűnik, hogy nem is kell álcázni: az emberek szívesen néznek akár reklámokat is. Ez utóbbi az oka a magas felhasználói elkötelezettségnek: az applikáció pörgetői hitelesebbnek érzik az eléjük tett reklámokat, mintha a szokásos, jól megkomponált marketinget kapnák. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!