Lekapcsolták a Szabadindex honlapot

Lekapcsolták a Szabadindex honlapot
A Szabadindex honlapot még az Index előző szerkesztőségének munkatársai kezelték. Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője, az Index volt munkatársa elmondta, miért kapcsolta le a barométert.

Már csak egy kék háttéren szereplő „404”-et tartalmazó szöveg jelenik meg a szabadindex.eu oldalon, ott, ahol korábban az Index függetlenség-barométere volt látható – vette észre a 444.

A függetlenségi barométert még 2018 szeptemberében hozta létre az Index szerkesztősége, amikor a portál hirdetéseit értékesítő CEMP sales house (mai nevén Indamedia), valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég Ziegler Gábor és Oltyán József (egy KDNP-s politikus) tulajdonába került - írja a media1.hu. (Az Indamedia tulajdonosi köréből azóta a KDNP-s politikus távozott, helyére került be tavaly márciussal a Mészáros Lőrinc-közeli Vaszily Miklós, a TV2 igazgatóságának elnöke, a Pesti TV, a Life TV és az Ozone TV társtulajdonosa, az Origo, az MTVA és az Echo TV volt vezérigazgatója.)

A barométert 2020. június 21-én állította „veszélyben” állásra Dull Szabolcs, az Index akkori főszerkesztője, akit nem sokkal később elbocsátottak a laptól; ezt később a szerkesztőség tömeges felmondása követte. A távozók jelentős része ezután hozta létre a Telex nevű új oldalt.

Az Index szabadságmérő barométerének elérhetetlenné válása nem áll összefüggésben az Index jelenlegi szerkesztőségével és vezetőségével. A 444 ugyanis később frissítette a hírét, amiből kiderül, hogy a szabadindex.eu internetes végződés továbbra is az Indexből korábban távozó újságíróké. Dull Szabolcs, az Index tavaly nyáron menesztett főszerkesztője és a Telex jelenlegi társfőszerkesztője azt mondta:

„Nekem és az Indexből tavaly nyáron távozó újságíróknak már nem feladatunk megítélni az ott zajló folyamatokat, a szerkesztőség tavalyi felállása az eltávolításom után erősebb állásfoglalás, mint amit bármely barométer mutatója jelezni képes. A barométert ezért szedtük le, nem egy mostani történésre reagálva.”

(forrás: Média1)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Index