Leadták a jelzőlövést a Facebook feldarabolására

Leadták a jelzőlövést a Facebook feldarabolására
A Facebook törvénytelenül tart fenn monopóliumot, állítja a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által beadott kereset.

Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és trösztellenes csúcsszervezete azzal vádolja a Facebookot, hogy olyan törvénytelen eszközökkel biztosította a monopol helyzetét, mint a konkurencia felvásárlása (Instagram, WhatsApp). Az FTC beadványát az ország 46 tagállamának, valamint Guam és Columbia Kerület (D.C.) legfőbb ügyészei is támogatják. Ezzel egyidejűleg az ügyészek egy másik keresetet is beadtak, amiben megismétlik a fentebb elhangzott vádakat.

Hogy mi a baj a konkurencia kivásárlásával? Leginkább az, hogy a Facebook ezt nem esetlegesen alkalmazza, hanem üzleti ars poeticájává tette, maga Mark Zuckerberg is úgy fogalmazott egy 2008-as levelében, hogy „jobb felvásárolni, mint versenyezni.”

Indul az adok-kapok

A Facebookot természetesen nem érte váratlanul a dolgok ilyetén fordulása, hiszen már egy jó ideje azzal vannak elfoglalva, hogy az egészségtelennek tűnő rivaldafényt másra irányítsák. Nem véletlen tehát, hogy Mark Zuckerberg egy a Kongresszus előtti júliusi meghallgatásán arról beszélt, hogy a leggyorsabban növekedő alkalmazás a TikTok, a legnépszerűbb videónéző applikáció meg a Youtube. Persze ez az FTC-nél nem sokakat hatott meg.

Nyilván nem szabad azt hinni, hogy a Facebook ezt csak úgy hagyni fogja, vélhetőleg a közeljövőben a tárgyalótermekben és a nyilvánosság színe előtt is kemény adok-kapok veszi majd kezdetét, úgyhogy nagy valószínűséggel nem most hallottunk utoljára erről a meccsről.

(via Mashable)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Lóska Márton

Fiatal voltam és kellett a pénz, ezért relatíve korán beszálltam az internetes újságírásba, ami folyamatosan változott az évek alatt, ahogyan a net is (emlékeztek még a Facebook előtti időkre?!). Most …