Közel 42 millió forint támogatás közösségi rádiók és televíziók működésére

Közel 42 millió forint támogatás közösségi rádiók és televíziók működésére
Nyolc közösségi televízió és rádió működési és üzemeltetési költségéhez járul hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amiről e heti ülésén döntött a testület. A grémium felkérte a hatóságot a Budapest 105,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőség pályáztatásának előkészítésére és elvégezte vidéki közösségi frekvenciákra benyújtott pályázati ajánlatok alaki vizsgálatait. A testület bírságot rótt ki helytelen korhatár-besorolás és a szerződéses vállalások megsértése miatt, és figyelmeztetett egy szolgáltatót burkolt reklámozásért.

Mintegy 41,95 millió forintot ítélt meg nyolc pályázónak a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat harmadik fordulójában. A televíziók közül sikeresen pályázott a Pomáz Televízió, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a sárvári Trió-TV-Dunántúl és a budapesti EWTN Bonum. A rádiók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a nyíregyházi Mustár Rádió, az érdi Sola Rádió, valamint a kisvárdai Friss FM.

A Médiatanács felkérte az NMHH-t, hogy dolgozza ki a Budapest 105,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét, a pályázati eljárás előkészítéseként. A grémium elvégezte a Szentes 104,3 MHz, a Keszthely 92,2 MHz, a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati felhívásaira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél hiánypótlásra szólította fel, míg utóbbi kettőnél pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.-t.

Bejelentés alapján vizsgálta a testület a Pesti TV szolgáltatóját és 100 ezer forintos bírságot rótt ki rá, amiért a Pesti galerie című műsor egy februári adását és annak ismétlését 16-os besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett este 20 órától és kora délután sugározta. Bár az adás szerkesztői kísérletet tettek a műsorban elhangzó trágár beszéd elnémítására, azok a nézők számára mégis érthetőek, kivehetőek maradtak, ez pedig ellenkezik a kiskorúak védelmét előíró szabályokkal.

A veszprémi 90,6 Rádió 1 szolgáltatójára tízezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb magyar zenét játszott januárban. Az Oxygen TV szolgáltatóját burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a tanács, amiért az Oxygen Media Gazdasági Magazin egyik márciusi adásában egy cukrászda részletes bemutatásával a termékek megvételére sarkallhatta a nézőket.

A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A testület elfogadott egy tájékoztató dokumentumot a látássérültek médiabefogadását segítő audionarráció ellenőrzéséről is, amiből kiderül, hogy az akadálymentesítési kötelezettség alá tartozó szolgáltatások – az RTL Klub, a TV2 és a Duna Televízió – mind megkezdték a szükséges folyamatokat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!