Kiszámolták, mekkora nézettség kell ahhoz a TikTokon, hogy valaki a videókból éljen

Kiszámolták, mekkora nézettség kell ahhoz a TikTokon, hogy valaki a videókból éljen
A közösségi média előnye, hogy az arra alkalmas felületeken pénzt kereshetnek a felhasználók. Az azonban nem mindegy, mekkora megtekintést kell ehhez elérni. A TikTok esetében is érdekesen alakulnak a számok.

A legtöbbek előtt valószínűleg nem ismeretlen, hogy a TikTok is pénzt fizet a legsikeresebb tartalomgyártóknak. A feltételek egyike, hogy a felhasználónak minimum 10 ezer (valódi) követővel kell rendelkeznie, a másik, hogy a közzétett tartalmakkal legalább 10 ezer megtekintést generáljon – 30 nap alatt. Vannak persze, akik ennél sokkal jobb eredményeket is elérnek, így a feltöltésért kapott pénz mértéke is nagyobb. De mi kell ahhoz, hogy valaki annyi támogatást kapjon egy TikTok-videóért, hogy munkát váltson és csak ezzel foglalkozzon?

Ennek járt utána a brit Cashfloat, amely az európai régióra koncentrálva végzett el egy érdekes kutatást. Az elemzés 44 ország adatait vette figyelembe, többek közt a megtekintéseket, illetve azt átlagbért. A felmérés szerint a helyzet Liechtensteinben a „legrosszabb”, itt ugyanis 58 644 euró az éves nettó átlagfizetés. Ezért a pénzért pedig 188 milliós nézettséget kell elérni a TikTokon. A második és harmadik helyet Svájc, illetve Luxemburg szerezte meg; esetükben szintén óriási, 174, illetve 137 milliós megtekintéseket kell generálni, hogy valaki feladja az ottani állását és csak a TikTokon dolgozzon. Ilyen eredményekkel érhető el ugyanis az 54 és 42 ezer eurós bérszint.

A vizsgálatnak természetesen egy másik oldala is van, így azokban az országokban, ahol az átlagbér alacsonyabb szintű, a megtekintésnek sem kell óriásinak lennie. Az egyik kirívó példa Örményország: az itt élőknek legalább 9,6 milliós megtekintést kell összehozniuk, hogy TikTok-sztárrá váljanak, és pusztán videózással megkeressék a közel 3 ezer eurós bért. Az örményeknél ugyanis ennyi az éves átlagkereset.

A Cashfloat listájában Magyarország a 30. helyen szerepel, vagyis a keresetekhez mért videózást tekintve a középmezőnyben vagyunk. Ez azt jelenti, hogy havonta legalább 33 milliós megtekintést kell elérni a tiktokos profil alá feltöltött videókkal, hogy valaki csakis ebből éljen. Ez egyébként egyáltalán nem lehetetlen, de tény: a magyar nyelven közzétett felvételek helyett valószínűleg nagyobb esélye van a tartalomgyártónak, ha angolul készíti a videókat.

A kutatás egyébként arra is rámutat, hogy a TikTok esetében sokan kíváncsiak arra is, mi kell ahhoz, hogy valaki pénzt kapjon a videói után – ezekről a Google-beli keresések árulkodnak. Az adatok alapján pedig elmondható: havonta nagyjából 57 ezren ütik be a keresőbe, milyen módon tudja ezt megvalósítani, illetve, hogyan tehet szert még több követőre.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: TikTok