Két fesztiválon is elismerésben részesült a Túl közel

Két fesztiválon is elismerésben részesült a Túl közel
Az RTL+ előfizetői számára elérhető Túl közel újabb díjakat nyert az elmúlt hétvégén. Az On the Spot alkotóinak koprodukciójában készült dokumentumfilm, amelynek központi témája a gyermekbántalmazás és a családon belüli erőszak, a Young Europeans Awardot nyerte el a franciaországi FIPADOC-on, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, a BIDF-en pedig egyszerre két díjat is bezsebelt: a Zsűri Különdíját a Magyar Filmek Programjában, valamint a Közönségdíjat is a Túl közelnek ítélték.

A díjnyertes dokumentumfilm középpontjában egy édesanya, Andrea áll, aki egyedül próbál két gyermeke számára egy biztonságos új életet felépíteni, miután a kislánya szexuális zaklatása miatt elítélt expartnerét börtönbe zárják. Küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a bigott közösség, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Amikor a férfit jó magaviseletért a kiszabott büntetés letöltése előtt kiengedik a börtönből, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a rendkívüli akadályokkal, hogy megvédhesse gyermekeit.

A film témája nemcsak a gyermekbántalmazás, hanem az a pusztító hatás, amit az áldozat szavának meghazudtolása, a bűncselekmény tagadása okoz. Felismerve e mechanizmus mérgező hatását, Andrea elhatározza, kimenekíti lányát az elutasító környezetből. A film tükröt tart a hasonlóan ellenséges közösségek elé, és egyben esélyt ad arra, hogy szembenézzenek önmagukkal.

A Túl közel a rendező-operatőr, Püsök Botond első egészestés dokumentumfilmje. A film nemzetközi premierje a Szarajevói Filmfesztiválon volt 2022-ben, az Astra Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó díjat. A Túl közel ezen felül újabb rangos elismerésekben részesült az elmúlt hétvégén. A film a Young Europeans Awardot nyerte el az egyik legnagyobb európai dokumentumfilm fesztiválon, a franciaországi FIPADOC-on, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, a BIDF-en pedig egyszerre két díjjal is kitüntették: a Zsűri Különdíját a Magyar Filmek Programjában, valamint a Közönségdíjat is a Túl közelnek ítélték.

Díjnyertes dokumentumfilm az RTL+-on: családon belüli erőszakról készült a Túl közel

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!