Kamera Hungária Online Tartalom Fesztivál! Bemutatjuk döntőseinket! II. rész Online videó

Kamera Hungária Online Tartalom Fesztivál! Bemutatjuk döntőseinket! II. rész Online videó
Tizenegy év kihagyás után felfrissítve újraindítottuk a legendás Kamera Hungária Műsorfesztivált. Ezúttal a digitális tartalmaké volt a főszerep, az elmúlt egy év legjobb audio és audiovizuális tartalmait kerestük az online térből. Mindegyik döntőstől ugyanazt a kérdéseket tettük fel.

Richter Főnix Közösség

Náfrádi Anikó, Merlin Communications Magyarország Kft.

Nevezett epizód: Szabó Lilla - Magasból a mélybe, mélyből a magasba

 

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a Richter Főnix Közösség online video? Miben tudott újat mutatni?
A Főnix-történetet bemutató portréfilmben dokumentarista és stilizált elemek keverésével mutatjuk be a Lilla életében kibontakozó kettősséget: a mélységet, ahonnan indult, majd a magasságot, ahova útja vezetett onnan. A megvalósításra egy fiatal, nemzetközi fesztiváldíjas dokumentarista rendezőnőt, Halász Glóriát kértük fel, aki egyéni látásmódjával művészi feldolgozásban filmesítette meg ennek a rendkívül bátor nőnek az inspiráló, erőt adó élettörténetét.

Milyen céllal indult a sorozat, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
Szabó Lilla élettörténetének bemutatásával az volt a célunk, hogy olyan inspirációt tudjunk adni a nők számára, amely támogatja őket az újrakezdésben, illetve motivációt ad számukra. Lilla filmjét több mint 76 ezren követték a közösségi média felületein. A közösségi találkozók során, valamint a nézői visszajelzésekből egyértelműen kiderült, hogy számos nőnek adnak erőt a Richter Főnix Közösség bemutatott élettörténetei.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
Számunkra a legmeghatóbb momentum a film utóéletéhez kapcsolódik. Különleges helyzet, ha egy film megváltoztatja a szereplőjének életét. Szabó Lilla esetében éppen ez történt, a forgatás egyfajta terápia volt számára. A balesete után tíz évvel, a közös munka és a film hatására sikerült feldolgoznia az őt ért traumát, és ahogy ő fogalmazott, a „fránya bal lába” ismét cirkuszi porondra lépett. Azóta már számos alkalommal kápráztatta el a közönséget. Hisszük, hogy ennél szebb befejezést és újrakezdést kitalálni sem lehetett volna.


Magyar Posta
Endrész Dorothea, Dot Creative Kft. 
Kézzel írott levelek Lackfi Jánossal

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a Kézzel írott levelek Lackfi Jánossal online video? Miben tudott újat mutatni?
A versbe szedett humoros tanmese modern nyelvezete a fiatalabb generációt is képes volt megszólítani. Főszereplője, Lackfi János pedig hitelesen tudta átadni az üzenet: levelet írni bárki tud. A visszajelzések alapján valóban inspirálni tudta erre a célközönséget.

Milyen céllal indult a sorozat, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
A kézzel írott levelek ügye egy olyan hétköznapi tapasztalás, ami nemcsak a Magyar Posta szívügye kell, hogy legyen. A tartalom különleges módon hívja fel a figyelmet a kézzel írás fontosságára. A videó a Magyar Posta közösségi média stratégiáját is támogatta, mely elsősorban a pozitív imidzs és megítélés kialakítására fókuszál. Céljaink a tartalmak nézettsége és a pozitív visszajelzések alapján megvalósultak.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
Nagyon érdekes volt, hogy Lackfi János mennyire hitelesen tudta képviselni a kampány üzenetét. Ez nem csak annak köszönhető, hogy tanárként, kortárs író-költőként is fontos számára a kézzel írás, hanem annak is, hogy a tartalom során létrejött vers megírásának szerves része volt. A felvételek során egyébként többször volt lehetősége improvizálni is.

 

Sávlekötő by Lil Frakk

Kráss Kontent Kft.
Márky Anna, Babaitisz Jorgosz, Gabnay Máté

Nevezett epizód: Azahriah: MIND1

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a Sávlekető by Lil Frakk online video? Miben tudott újat mutatni? 
Egy olyan friss könnyűzenei YouTube-műsort szerettünk volna készíteni, amelyben az előadók végre tényleg arról beszélhetnek, amihez értenek: a szakmájukról, a zenéről. Igyekeztünk tartalmilag, képileg és gyártásilag is újítók lenni, kitűnni a választékból. Törekedtünk rá, hogy a különböző zenei közegekből érkező vendégeket lehetőleg minél több interakció érje a beszélgetés közben, a néző pedig többet tudjon meg az előadóról és a zenéről, mint egy szokásos interjúban. A műsort öt kamerával és egy kisebb tévéműsornyi stábbal készítjük.

Milyen céllal indult a sorozat, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
A műsor ötletgazdája Jorgosz volt, aki szeretett volna úgy beszélgetni zenésztársaival, hogy az a vájtfülű érdeklődőknek, a rajongóknak, de azoknak is érdekes legyen, akik az egyes előadókat korábban nem ismerték. A nézői reakciók és a műsorba meghívott előadók véleménye alapján is azt mondhatjuk, hogy sikerült elérni a kitűzött célt. Arról pedig álmodni sem mertünk, hogy második adásunk mostanra közel 100.000 néző látja.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
A Sávlekötőnek kifejezetten célja, hogy a műsor minden eleme koherensen az előadóra épüljön. A munkánk legörömtelibb pillanata, hogy a meghívott előadó - jelen esetben Azahriah - annyira jól érezte magát a forgatásán, hogy a felvétel után még hosszasan beszélgetett a stábtagokkal, sőt szívesen tért vissza szilveszteri adásunkba is. Külön öröm számunkra, hogy a jó hangulatú forgatások a nézői kommentek alapján az eredményen is tükröződnek.


PannonPortya

Barbalics Bence, speedzone.hu Kft.
Nevezett epizód: Elszabadult horda és a halott Wartburg

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből a PannonPortya online video? Miben tudott újat mutatni?
A Speedzone egy televíziós autós műsorból nőtte ki magát Magyarország vezető online autós magazinjává. Ennek legfőbb titka talán abban rejlik, hogy a Speedzone egy olyan baráti társaság, akik egyaránt szeretik az autókat és úgy általában az életet. Törekszünk arra, hogy videóinkban ne csak a vasakról tudjanak meg mindent a nézők, hanem egyúttal azt is érezzék, hogy ők is részei ennek a baráti társaságnak. Ebben az epizódban minden benne van, amiről a Speedzone szól.

Milyen céllal indult a sorozat, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
A pandémia kellős közepén, amikor mindenki bezárkózott, arra gondoltunk, hogy inkább nyitunk, ha nem is a világ, de a hazánkban fellelhető csodák felé. Így született meg a Pannon Portya ötlete. A szerkesztőség négy lakóbusszal nekivágott az országnak, és összesen 11 epizódon keresztül mutattunk be érdekes embereket, helyszíneket, gépeket. Nem mellesleg a Covid árnyékában végre olyan jól szórakoztunk a tartalmak készítése közben, amire már hosszú ideje nem volt példa.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
Négy hónappal a Pannon Portya felvételei előtt veszítettük el a Speedzone alapítóját és jó barátunkat, Vince Tibor Vinyust. Januárban még egyikünk sem tudta elképzelni, hogy a forgatások így is megvalósulnak, de végül együtt, egy nagy családként mégis összehoztuk. Tíz napon keresztül napi 24 órában együtt voltunk, ami rengeteget segített a feldolgozásban és abban, hogy még szorosabbra kovácsolja a csapatot, ami most erősebb és összetartóbb, mint valaha.

 

Alaszka és Hawaii – Túl minden határon.

Dömötör Tamás, Vujity Tvrtko

Mivel tűnik ki a hazai mezőnyből az Alaszka és Hawaii – Túl minden határon online alkotás? Miben tudott újat mutatni?
Az Alaszka és Hawaii-Túl minden határon sok tekintetben egyedi. A modern technika vívmányait kihasználva - a drónfelvételeket leszámítva - teljes egészében mobiltelefonnal és más egyszerű eszközökkel készült. Szintén kiemeli a mezőnyből, hogy a filmet a helyszínen Vujity Tvrtko két kiskorúval forgatta. Üzleti szempontból pedig egyedi, hogy a Facebookon sugárzott film jegyeladása teljesen kitermelte a saját előállítás költségeit.

Milyen céllal készült a film, illetve hogy sikerült ezeket megvalósítani?
A film célja Alaszka rejtett értékeinek és titkainak bemutatása volt. Az ottani orosz falvak mellett bemutattuk az alaszkai magyarokat, kiemelkedően érdekes honfitársaink alaszkai életét. Mindemellett a nézők láthatták a világ egyetlen olyan városát, amely mindössze egyetlen épületből áll, Whittier minden lakója egy tető alatt él. A visszajelzések alapján a film elnyerte a közönség tetszését.

Mi a legemlékezetesebb, legérdekesebb történet, ami a sorozat készítéséhez kapcsolódik?
A film legfőbb érdekessége, hogy mind a bemutatást, mind a készítést illetően igazi online alkotás, így a napi kapcsolattartás ellenére egyes alkotók személyesen sosem találkoztak egymással. A forgatások Hawaiin és Alaszkában zajlottak, a vágás Mátészalkán történt, a zenét Budapesten szerezték, az adást Oroszlányban tették össze. A 12.000 kilométernyi távolság ellenére mindez igazi csapatmunka volt.

Gratulálunk a döntőbe jutott alkotóknak!
A győzteseket 2022. május 10-én 14.00 órakor jelentjük be a Digital-Media Hungary konferencián!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Csermely Ákos

Producer, konferenciaszervező, álmodozó.Életpálya évszámokban, utána meg a sztori1981–1996 Magyar Televízió (Külpolitikai Főszerkesztőség, TV2, Kisebbségi és Határontúli Szerkesztőség) 1990–1996 …