Jönnek a Ultra HD videók

Jönnek a Ultra HD videók
A Netflix forradalmat tervez a videók terén, 4K-s azaz Ultra HD videókkal váltaná le a jelenleg megszokott formátumokat. Nem kis feladatnak látszik.

Ultra nagyfelbontású videókkal támad a Netflix. Az új formátumot elképesztő felbontással, 4 000 pixeles horizontáli felbontással valósítják meg, amely a éppen duplája a HDTV szabványnak.

Az elképesztő felbontás hátránya, hogy nem mindenki élvezheti a minőségét, a felhasználók közül azok akik 1080 P feletti felbontású monitorral rendelkeznek, illetve a retina displayes laptopokkal.

A Netflix vezetői ezzel egyértelműen bebizonyították, hogy hisznek a nagyfelbontású televíziózás/videózás jövőjében, s hogy már 2014-ben számos fejlesztést kívánnak ebbe az irányba megtenni. - legalábbis ezt állítja a Digital Trends.

A kísérletben máris kidobtak 6 videót, amelyet különböző frame/másodperc számmal vettek fel. Ez különböző méretű videókat eredményezett, s természetesen a minőség is jelentős eltéréseket mutat. Az elmúlt években senki sem merte meglépni ezt a bátor lépést, főként azért mert hatalmas tárolókapacitást igényel majd egy ilyen jellegű fejlesztés, illetve a úttörőknek el kell végezni majd a bevezetéssel járó rendkívül drága népszerűsítési folyamatot is.

A Netflix gyakorlatilag előre menekül, hiszen a rengeteg konkurencia mennyiségben és szolgáltatásban eléggé megszorongatta a piacvezetőt. A fejlesztéshez a befektetőiket kell először meggyőzni a lépés haszonosságáról. 

Az új felbontás egészen fantasztikus minőséget varázsolhat a számítógépeinkre, de hatalmas terhet rő majd a szolgáltatókra, akik sávszélességét iszonyúan megterheli majd az új adatözön.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!