Jöhet az Instagram Music Magyarországra

Jöhet az Instagram Music Magyarországra
Elviekben elhárult az akadály az Instagram Music hazai bevezetése előtt azok után, hogy a magyar jogkezelő Artisjus és francia megfelelője, a Sacem együttműködési megállapodást kötött.

Ez köznyelvre lefordítva azt jelenti, hogy az Instagramot pörgetve hamarosan akár az is előfordulhat, hogy nem az ugrik fel a magyar felhasználók előtt, hogy “Az Instagram Music ebben a régióban nem elérhető”, hanem megszólal majd a zene - írja a Marketingmorzsák.

A fenti üzenet már hosszú ideje frusztrálja a hazai felhasználókat, pláne, hogy utazgatva meglepve tapasztalhatták, hogy a környező országokban nem ütköznek ilyen akadályba. Az ok az volt eddig, hogy a Meta nem szolgáltatott részletes adatokat a hazai jogkezelő felé, így az Artisjus nem tudta azt feldolgozni, így a félreértések elkerülése miatt inkább teljes egészében blokkolták a Meta zenei szolgáltatásait, így az Instagram Musicot is.

2023 januárjától viszont a digitális jogok kezelésének szakértőjeként a francia Sacem képviseli majd a magyar online zenei repertoárt is.

A megállapodás eredményeként nem csak az Instagram Music jöhet Magyarországra, tehát jobb lesz a felhasználóknak, hanem az Artisjus által képviselt magyar zeneszerzők és szövegírók is ugyanolyan előnyös helyzetbe kerülnek, mint a világ legsikeresebb dalszerzői, és az elérhető legmagasabb jogdíjösszeghez juthatnak majd hozzá.

“Nagyon várjuk már, hogy itthon is elérhető legyen az Instagram Music, ami egy nagyon furcsa állapot végét jelenti. Ez ugyanis nem csak a felhasználóknak okozott kellemetlenséget, hanem azoknak a cégeknek is, akik tartalmat osztanak meg a platformon. Mivel a videós tartalmakat előnyben részesíti az Instagram is, sokkal egyszerűbb nagyobb elköteleződést elérni egy jól eltalált zenével ellátott anyaggal. Arról nem is beszélve, hogy a magyar művészek támogatása ilyen formában is megvalósulhat hamarosan” – mondta Forgács Mariann, a Be Social digitális ügynökség társalapítója, social media szakértő.

Hogy ez mikor valósulhat meg, arról egyelőre nincsenek pontos információk, de az akadály elhárult az előtt, hogy a magyarok is úgy élvezhessék a Meta zenei szolgáltatásait, ahogy az a környező országokban történik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Instagram, Artisjus