Interjúkötet jelent meg a magyar public relations etikai kérdéseiről

Interjúkötet jelent meg a magyar public relations etikai kérdéseiről
A pr olyan, mint az éles kés címmel készített életút-interjúkat Varga Zita Hella. A Magyar Public Relations Szövetség kiadásában megjelent kötetben a szervezet örökös tagjaival az etikus és etikátlan kommunikáció időszerű kérdéseiről, a hazai pr elmúlt harminc évéről is olvashatnak az érdeklődők.

Hol húzódnak az etikai határok? Milyen az etikus viselkedés a pr-ban? Mitől lesz etikátlan a kommunikáció? Hová vezet és okoz-e visszafordíthatatlan károkat, kire/kikre nézve lehet veszélyes? Változott-e az etikus kommunikáció, illetve az etikus pr fogalma, hatásköre az elmúlt évtizedekben? Az új technológiák milyen új etikai kihívásokat hoztak? Hoztak-e valójában teljesen új kihívásokat, vagy csak a korábbiakat helyezték más megvilágításba? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Public Relations Szövetség örökös tagjaival készült interjúkban a szerző, Varga Zita Hella, az MPRSZ Etikai bizottságának tagja. Eközben a szakma nagyjai tapasztalataikról, a szövetséghez való kapcsolódásukról, love projektekről is mesélnek. Az interjúkötetben nyilatkozó örökös tagok: Barát Tamás, Durkó Sándor László, Ferling József, Galánfi Csaba, Lakatos Zsófia, Rácz Gábor, Sarlós Gábor, Sárosi Péter, Sós Péter János, Tábori György. A beszélgetésekből markánsan kirajzolódik az Magyar PR Szövetség elmúlt harminc éve, az alapítástól kezdve a kezdeti lelkesedésen át a több évtized alatt megélt hullámvölgyekig, egészen a pr szerepének COVID-19 vírusjárvány alatti időszakban bekövetkező felértékelődéséig.

Az MPRSZ 2019 végén megválasztott Etikai Bizottsága (Dr. Lakatos-Báldy Zsuzsanna, R. Nagy András, Szőke Katalin, Varga Zita Hella, Vas Dóra) fontosnak tartotta a korábbi és a lehetséges etikai ügyek feltérképezését, ennek egyik eszköze volt az örökös tagok megkérdezése. Mivel korábban nem készültek életút interjúk a szakma nagyjaival, hiánypótlónak tartották ennek megvalósítását. Az erőteljes etikai fókusszal rendelkező életút interjúk az MPRSZ honlapjára kerültek fel.

„Az utolsó interjút követően az járt a fejemben, hogy mennyit adhatna a most tanulóknak, a frissen végzetteknek, ha ez a könyv ott lehetne azon felsőoktatási intézmények könyvtárában, ahol tanítják a pr-t, ha a szakmabeliek forgathatnák, egyben látnák az interjúkból kirajzolódó korrajzot, összegyűjtve egy kötetben a szakmai nagyjainak gondolatait, tapasztalatait, meglátásait a hazai pr elmúlt harminc évéről. Ezért tartottam fontosnak a könyv megjelenését” – mondta el Varga Zita Hella, az MPRSZ Etikai bizottságának tagja, a Salt Communications pr-vezetője.

A könyv borítóját, grafikáját, tördelését, nyomdai előkészítését a Salt Communications integrált kommunikációs ügynökség pro bono támogatta. Az interjúkötet a Magyar PR Szövetség kiadásában jelent meg, a könyvből befolyó összeg a szövetséget támogatja szakmai munkájában. A könyv megrendelhető: iroda@mprsz.hucímen.

Az interjúkötet elsősorban vállalati kommunikációs szakemberek mellett kommunikáció és média szakos egyetemisták figyelmére számít. A 2022. május 24-én megtartott könyvbemutatón elhangzott: az MPRSZ elérhetőségein folyamatosan jelezhetik a felsőoktatási intézmények könyvigényüket, amit a Magyar Public Relations Szövetség saját költségén, díjmentesen juttat el a hazai egyetemek könyvtárainak. Az interjúkötetben gondolataikat megosztó public relations szakemberekkel 2022 őszén több egyetemet érintő örökös tag-találkozókat szervez a könyv szerzője, Varga Zita Hella. A háttérbeszélgetéseken a diákok amellett, hogy megismerkedhetnek a magyar public relations szakma kiválóságaival, kérdéseket is feltehetnek etikai kérdésekkel kapcsolatban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!