Instagramon toboroznak a neo-nácik

Instagramon toboroznak a neo-nácik
A Hope not Hate nevű rasszizmus elleni szervezet arra figyelmeztet, hogy a neo-náci csoportok előszeretettel toboroznak fiatalokat az Instagramon keresztül.

Az ajánlásokra és vizuális elemekre összpontosító közösségi oldal a szervezet szerint tökéletesen alkalmas a propaganda terjesztésére, és ezt a lehetőséget ki is használják - írja a Guardian alapján a Marketingmorzsák. Két olyan angol szélsőjobboldali szervezetet is megneveztek, akik az Instagram és a Telegram segítségével szerveznek be fiatalokat.

Az egyik a The British Hand nevű szervezet, aminek a vádak szerint három olyan tizenéves fiú is a tagja, akik ellen terrorizmus vádjával indítanak tárgyalást.

Nick Lowles, a Hope not Hate vezetője azt mondta, hogy szerintük az instagram ajánló algoritmusainak munkája már kifejezetten gyerekvédelmi kérdés. Korábban egyébként más szervezetek nem csak az Instagram vagy a Facebook, de a Youtube algoritmusait is kritizálták, mert néhány kattintás elég, hogy a tartalomajánló algoritmusok ajánlatai között szélsőséges tartalmak vagy összeesküvés-elméletek jelenjenek meg.

A konkrét észrevétellel kapcsolatban a Facebook azt a tájékoztatást adta, hogy több mint 250, a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportot törölt, és továbbra is folyamatosan távolítja ez az ilyen tartalmakat az oldalairól. A Hope not Hate szerint azonban egyértelműen látszik, hogy a járvány alatt a toborzás teljesen áttevődött az online térbe, és felgyorsult. Az is jól látszik, hogy a régebbi szélsőjobboldali szervezetek lemaradtak, és az újabb, a digitális platformokat sokkal jobban használó, fiatalos szervezetek lettek nagyon népszerűek, akik a közösségi média jelenlétükön túl veszélytelennek tűnő online filmklubbokat tartanak, játékcsoportokat hoznak létre, vagy az otthoni oktatásban ígérnek segítséget. Az utánpótlásnak influenszereik is vannak, globális közösségük, és mikroadományokkal támogatják a törekvéseiket.

Hogy ezek nem csak veszélytelen politikai játszmák, azt az is bizonyítja, hogy az angoloknál a rendőrség egyre több terrorizmussal kapcsolatos cselekmény ügyében indít eljárást, a vádlottak fele pedig tizenéves.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Instagram