Huszonhét rádióműsor kapott közel 90 millió forintos támogatást

Huszonhét rádióműsor kapott közel 90 millió forintos támogatást
Mintegy 90 millió forintos támogatást ítélt meg huszonnégy vidéki, fővárosi és határon túli rádió huszonhét műsorának elkészítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A grémium felkérte a hatóságot a Budapest 96,4 MHz frekvencia pályázati előkészítésére, és a Kúria döntése értelmében új eljárást indít a Budaörs 104,8 MHz frekvenciapályázattal kapcsolatban.

Rádióműsorok támogatása

 

Huszonnégy rádió huszonhét műsora jutott összesen 89,76 millió forinthoz a Médiatanács hírműsorok, tematikus és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2021-es pályázatának első fordulójában. Hírműsorokat készíthet a pécsi, a debreceni és a salgótarjáni Rádió 1, a fehérgyarmati Rádió Som, a kecskeméti Gong Rádió, a szombathelyi Credo Rádió, a szekszárdi Rádió Antritt, a szabadkai Pannon Rádió és a székesfehérvári Vörösmarty Rádió. Szolgáltató magazinműsorok kategóriában sikeresen pályázott a 101.7 Pécs FM, a Rádió Szentendre, a tatabányai Forrás Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, a miskolci Európa Rádió, a kalocsai Koronafm100, a karcagi Aktív Rádió 93.9, a Paks FM, a Rádió Dabas, a békéscsabai 98.4 Mega Rádió és a 104,0 Rádió 1, a nyíregyházi Best FM, a miskolci Rádió M, valamint a fővárosi Karc FM és a Mária Rádió. Tematikus magazint készíthet a támogatásból a dunaújvárosi Rádió 24, a szentgotthárdi Radio Monošter és a budapesti Trend FM.

 

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos és médiafelügyeleti döntések


A Médiatanács felkérte az NMHH-t, hogy dolgozza ki a Budapest 96,4 MHz frekvenciatervét a kapcsolódó rádiós pályázati eljárás előkészítéseként. A grémium elvégezte a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázataira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben hiánypótlásra hívta fel az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.-t. A helyi vételkörzetű Mosonmagyaróvár 90,9 MHz frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázat beadási határidejét június 14-ére módosította a testület. A szolgáltató kérelmére hozzájárult a tanács, hogy a Mária Rádió Frekvencia Kft. – három hónap halasztással – legkésőbb augusztus 21-éig kezdje meg adását a Kaposvár 93,1 MHz helyi, közösségi frekvencián.

 

A Kúria április 1-jei döntése alapján a testület megismételt eljárást indít a Budaörs 104,8 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázattal kapcsolatban.

A Rádió 1 szolgáltatójára rossz korhatár-besorolás miatt 2,05 millió forintos bírságot rótt ki a testület. A Balázsék című műsor egy februári adása – a szexualitást direkten tárgyaló beszélgetésrészletek ellenére – 16-os besorolás helyett ugyanis csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként hangzott el, és azt az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett reggel 6 órától sugározták. A grémium – a médiatörvény kötelező előírása alapján - további 50 ezer forintos bírságot szabott ki a cég ügyvezetőjére, mivel a jogsértést a rádió ismételt jelleggel követte el. . A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!