Hogyan segíts - és hogyan NE - a mentősöknek?

Hogyan segíts - és hogyan NE - a mentősöknek?
Hogyan tudunk a legtöbbet segíteni közlekedés közben egy szirénázva érkező mentőautónak? Miért nem jó megoldás, ha megállunk a megkülönböztető jelzést használó jármű előtt? Miért nem szabad sosem a szirénázó mentőautóra tapadva előzni a többi közlekedőt? Ilyen kérdésekre kapunk választ abból a videóból, amellyel a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) útjára indítja idei #közlekedjbiztonságosan kampányát. Az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben készült videóban a nézők is Győrfi Pál szóvivő mellett ülhetnek egy éppen szirénázva közlekedő mentőautóban.

Egy fékezés mindössze néhány másodperces, de ha sok van belőle, összesen akár 3-4 perces időveszteséget is okozhat az éppen sérülthöz siető mentősöknek. Ez pedig - bizonyos esetekben - nagyon sokat számít. Ezért nagyon fontos, hogy észrevegyük a megkülönböztető jelzést használó mentőautót és - időben jelezve szándékunkat, a többi közlekedő mozgását is figyelve - utat engedjünk neki. Többek között erről beszél Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője és Őri-Kiss Zsolt mentőgépkocsivezető abban a videóban, amellyel a NÚSZ Zrt. immár hatodik közlekedésbiztonsági kampányát indítja útjára.

A társaság hivatalos Youtube csatornáján elérhető videóban, melyben a mentősök egy kivonulást modelleznek, a néző velük együtt ül a szirénázó mentőautóban, és látja a mentőnek helyesen utat engedő vagy éppen azt kisebb-nagyobb mértékben akadályozó járművek mozgását. Közben a mentőtisztek elemzik a látottakat és hasznos gyakorlati tanácsokkal látják el a közlekedőket arra vonatkozóan, mi a jó és mi a kevésbé jó megoldás ilyen helyzetben.

A mentősöknek mindig az a legnagyobb segítség, ha folyamatosan tudnak haladni. Ez a legfontosabb szempont, akár sérülthöz sietnek (egy mentőautó legfeljebb 30 km/h-val túllépheti a megengedett sebességet), akár kifejezetten lassan haladnak, hogy a beteget ne érje plusz teher egy hirtelen irányváltással, fékezéssel.

Aki helyet ad a mentősöknek, a betegnek is segít, és így egy kicsit mentővé, bajtárssá válik - összegzi az elmondottakat a két mentős szakember, aki a videóban arról is beszél, hogyan tudunk segíteni egy baleset helyszínén, miért fontos, hogy megálljunk, ha nincs még ott profi segítség, és miért haladjunk tovább, ha már nincs ott ránk szükség.

A NÚSZ Zrt. elkötelezett a biztonságos közlekedés népszerűsítése mellett, fontosnak tartja a folyamatos figyelemfelhívást, edukációt a témában. Az elmúlt öt évben számos ismeretterjesztő tartalmat, videókat, online kiadványokat tett közzé, lebonyolított online felméréseket és játékokat is. Legutóbb 2023 decemberében egy háromrészes vlogcast-sorozattal igyekezett segíteni a közlekedőket. Ezen videók is elérhetők a vállalat YouTube-csatornáján.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!