Hogyan különböztetheted meg a koronavírust a sima megfázástól?

Hogyan különböztetheted meg a koronavírust a sima megfázástól?
Nem feltétlenül fertőzött koronavírussal az, aki orrát fújja és rossz a közérzete. Sok más tünetet is érdemes figyelembe venni.

A közelgő influenzás, megfázásos időszak miatt készítette el új videóját a BBC, amelyben azt igyekeznek bemutatni, hogy melyik tünet melyik betegséghez kapcsolható. Természetesen a koronavírus is téma benne, rögtön ezzel indítanak. Egyrészt felhívják a figyelmet, hogy ez a betegség általában lázzal jár, ezért ha valaki 37,8 Celsius-fok fölötti testhőt mér, már kérje a tesztet.

Megfázáskor ugyanis csak ritkán jelentkezik láz. A BBC videójában a tüsszentés, a gyakori orrfújás is szóba kerül. E két probléma is általában a megfázás tipikus jele, ahogy az orrfolyás is. Amikor viszont a szaglásvesztés jelentkezik, illetve a páciens már ízeket sem érez, megint csak érdemes tesztelni.

Ezek ugyanis szintén a koronavírus-fertőzés tünetei. A videó végén a köhögést veszik elő, ami azért is nehéz kérdés, mert általában csak az ismétlődő, rohamszerű köhögés köthető koronavírusos esethez. Ha tehát valaki csak néhányszor köhécsel egyet napközben, az még nem. Ha azonban egy órán belül teszi ezt sokszor, az már több mint gyanús.

A koronavírus leggyakoribb tünetei a következők: láz, köhögés, légszomj, reszketés, hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, valamint a szaglás és az ízérzékelés elvesztése.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!