Helytelen korhatár-besorolásokat vizsgált a Médiatanács

Helytelen korhatár-besorolásokat vizsgált a Médiatanács
Az HBO Max és a Disney+ helytelen korhatár-besorolású műsorai miatt a joghatósággal rendelkező külföldi társhatóságokhoz fordul a Médiatanács.

Nézői bejelentések alapján vizsgált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa két streaming (lekérhető) médiaszolgáltatáson elérhető műsorszámot, az HBO MAX-on a „DC Szuperállatok Ligája" című animációs filmet, valamint a Disney+ kínálatában szereplő „Lightyear" című akció-rajzfilmet. Az HBO Max a kifogásolt műsort hét éven, a Disney+ pedig hat éven felülieknek ajánlott korhatár-besorolással látta el. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy mindkét műsorszám olyan jeleneteket tartalmazott, amelyek miatt azokat a magyar szabályozás alapján „12 éven aluliak számára nem ajánlott" minősítéssel lehetett volna csak elérhetővé tenni. Az HBO Max szolgáltatója Csehországban, a Disney+ pedig Hollandiában bejegyzett társaság, így a cseh, illetve a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, ezért a Médiatanács továbbítja az ellenőrzések eredményét a cseh és holland társhatóságoknak, valamint kéri az esetek kivizsgálását.

A Médiatanács megkezdte a 2023. évben lejáró - Sárvár 95,2 MHz, Celldömölk 92,5 MHz, Kazincbarcika 95,9 MHz, Ózd 99,5 MHz, Tiszaújváros 89,6 MHz, Fehérgyarmat 99,5 MHz és Karcag 93,8 MHz - médiaszolgáltatási jogosultságok pályázati eljárásainak előkészítését. Ennek keretében a testület elfogadta és 2022. november 18-án a Hatóság honlapján közzétette az egyes frekvenciák pályázati felhívás tervezeteit.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!