Helytelen korhatár-besorolás miatt kapott bírságot az RTL Klub szolgáltatója

Helytelen korhatár-besorolás miatt kapott bírságot az RTL Klub szolgáltatója
Nem megfelelő korhatár-besorolásért 12 millió forintos bírságot rótt ki az RTL Klub szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. Két helyi frekvenciapályázaton a grémium elvégezte az alaki vizsgálatot, valamint elfogadta három vidéki rádiós pályázati felhívás tervezetét is.

Bejelentés alapján vizsgálta a testület az RTL Klub szolgáltatóját és 12 millió forintos bírságot rótt ki rá, amiért az Apatigris című műsor egy márciusi epizódját és annak ismétlését 16-os besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett 19 órától és kora délután is sugározta. A vizsgált adásban olyan káros magatartásmintát – morálisan kifogásolható, könnyű pénzszerzési lehetőséget – mutattak be, amely negatív hatással lehet a 12–16 év közötti korosztály fiatal tagjainak személyiségfejlődésére, ez pedig ellentétes a gyerekvédelmi szabályokkal. A televíziós és rádiós műsorok korhatár-besorolását a médiatörvény alapján a médiaszolgáltatóknak maguknak kell elvégezniük. A Médiatanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A Szentes 104,3 MHz és a Keszthely 92,2 MHz használatára kiírt pályázatokon a grémium elvégezte a benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatát: mindkét esetben nyilvántartásba vette az egyedüliként jelentkező Karc FM Média Kft.-t. A Médiatanács a frekvenciákat helyi vételkörzettel, közösségi jelleggel hirdette meg.

A tanács elfogadta a Kalocsa 94,5 MHz, a Dunaföldvár 104,1 MHz és a Tapolca 101,8 MHz frekvenciára vonatkozó felhívások tervezetét, a helyi frekvenciákat közösségi jellegű használatra kínálják. A szolgáltató kérelmére hozzájárult a tanács, hogy a Mária Rádió Frekvencia Kft. az eredetileg meghatározott időpontnál később, szeptember 17-éig kezdje meg adását a Zalaegerszeg 104,4 MHz-en.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: NMHH, RTL Klub, bírság