Gyermekek otthoni lélegeztetéséhez adományozott laptopokat az RTL

Gyermekek otthoni lélegeztetéséhez adományozott laptopokat az RTL
Az RTL adománya a Bethesda Gyermekkórház innovatív egészségügyi megoldásában jelent majd segítséget.

A Bethesda Gyermekkórház több mint 60 olyan gyermeket gondoz, akik gépi lélegeztetésre szorulnak, de állandó otthoni felügyelet mellett a saját otthonukban is élhetnek. Biztonságos otthoni lélegeztetésükhöz az RTL Magyarország 12 újszerű állapotban lévő laptopot ajánlott fel a Bethesda Gyermekkórháznak és kis betegeinek.

A Bethesda Gyermekkórház a COVID pandémia alatt saját módszert dolgozott ki arra, hogy a gépi lélegeztetésre szoruló gyermekek légzését távolról, számítógép segítségével tudják felügyelni. Ehhez megfelelő informatikai eszközökre van szükség, amit a lélegeztetett gyermekek szülei anyagilag nem minden esetben engedhetnek meg maguknak. A Bethesda Kórház közösségi média oldalán közzétett bejegyzésben kérte a nyilvánosság segítségét abban, hogy laptopokat gyűjtsön a lélegeztetésre szoruló gyermekek és családjaik számára. Az RTL Magyarország a Gyermekkórház felhívása nyomán 12 újszerű állapotban lévő laptopot ajánlott fel saját eszközparkjából.

A laptopok segítségével a lélegeztetett gyermekek szülei fel tudják tölteni a kórház informatikusai által fejlesztett felületre a lélegeztetőgépek adatait, melyeket a kórház orvosai letöltenek és egy erre a célra tervezett kiolvasóprogram segítségével napokra lebontva, órára és percre pontosan elemezni tudják a lélegeztetés hatékonyságát. Ez az ellenőrzési forma a betegbiztonságot szolgálja és az egész folyamat alatt megvalósul a betegadat-védelem is.

Az otthonlélegeztetési programba olyan gyermekek kerülnek bevonásra, akik különféle krónikus légzési elégtelenséget okozó betegséggel élnek. Ezekben az esetekben elengedhetetlen a légzés támogatása. A gondozott gyermekek egy része SMA-beteg, azaz gerincvelői izomsorvadásban szenved, aminek következtében a légzést támogató izmok is elsorvadhatnak, ezért létfontosságú számukra a mesterséges lélegeztetés és a megfelelő felügyelet.

„A családok számára komoly kihívást jelent az állandó ápolás, kezelésekre járás. Ezek nem csak lelkileg, de fizikailag és anyagilag is igen megterhelőek lehetnek számukra. Az otthoni ellátáshoz biztosított informatikai eszközök nem csak a szülőknek jelentenek majd könnyebbséget, de otthoni környezetben kis betegeik is jobban fejlődhetnek, így még hamarabb lehetnek újra a saját kis közösségük aktív tagjai, folytathatják a tanulmányaikat, és élhetnek minél teljesebb gyermekéletet” – nyilatkozta Dr. Gergely Anita, a Bethesda Kórház Non-invazív munkacsoportjának osztályvezetője.

A Fókusz riportja itt tekinthető meg:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!