Gulyás Marci a Partizán működéséről: “Az indulat is munkaeszköz”

Gulyás Marci a Partizán működéséről: “Az indulat is munkaeszköz”
Egyedül ült az albérletében és egy GoPro-kamerába beszélt - így kezdődött Gulyás Marci karrierje 2015 nyarán. A harmadik videótól már segítséget is kapott egy osztálytársa személyében, nem sokára pedig egy grafikus is csatlakozott hozzá. Mára a Partizán 70 fő körüli stábbal működik, és megkerülhetetlen, sőt korszakalkotó médiummá vált a magyar nyilvánosságban. Gulyás Marcival Szily Nóra beszélgetett a 29. Digital-Media Hungary konferencián a módszertanáról és a hitvallásáról, valamint a Partizán jelenlegi működéséről is.

A szerény kezdetekhez képest ma már komoly csapattal dolgozik - árulta el Gulyás Marci, de rögtön hozzátette, hogy még ez is szűkös létszám a csatorna műsorainak legyártásához.

“Akkora a teljes csapatunk, mint egy híradós stáb, akik naponta egy órás híradóblokkot csinálnak. Ez azt jelenti, hogy most nagyjából 65 és 70 fő között vagyunk. Ez nagynak tűnik, de ahhoz képest mégsem az, mennyi feladatunk van. Minden nap vannak adások, a hétvégén is, ráadásul szombatonként járjuk az országot. Közben készítjük a választási műsort. Ha kétszer ennyien csinálnánk, sem csinálnánk sokkal több mindent, csak még alaposabban dolgoznánk és még jobban elosztanánk a munkaterheket” - mondta Gulyás Marci, hozzátéve, a további célok elérése érdekében még bővülniük kéne. Szily Nóra kérdésére, miszerint tudatos szakmai építkezés zajlott-e, igenlő választ adott:

“Ez tudatos tervezés, helyzetek meglátásának és kihasználásának az eredménye. Ilyen volt, amikor 2019-ben először szerveztünk főpolgármester-jelölti vitát. Akkor kezdtünk el azzal kísérletezni, hogyan tudnánk élő adásokat streamelni a Youtube-on. Ezt akkoriban még senki nem csinálta, így befektettünk az ehhez kellő technikába. 2020 márciusában lezárták az országot. Hirtelen mindenki otthon ült, és senki másnak nem volt meg a többlettudása, hogyan lehet élőben streamelni a Youtube-on. Akkor robbantunk meg igazából, de több példát is tudnék mondani az előrelátásra vagy intuícióra, ami utólag igazolta magát.”

Gulyás Marci szerint ugyanakkor a YouTube “nem demokratikus felület, mert ugyan bárki bármit feltölthet rá, ami a felhasználási szabályokkal egybevág, nem tudjuk, milyen platformokat miért ajánl ki, mit kap föl és mit nem, vagy épp hogy működik az algoritmus. Fogalmunk sincs róla, de nemcsak nekünk, hanem még a Google számos vezetőjének sem.”

Hogy fér meg az indulat és az objektivitás?

Gulyás elmondta, egy időben nem szerette, ha riporterként definiálták, mert még tanuló fázisban érezte magát. Ma viszont már újságíróként is mer “coming outolni”. Azt is elárulta, hogyan igyekszik az interjúkban megteremteni az objektivitást:

“Nem kell eltagadni azt, hogy nekem vannak világnézeti meggyőződéseim, hanem tudatosítani kell, hogy amikor az ember riporteri munkát végez, annak van egy közfunkciója, ami arról szól, mennyire tud más perspektívába belehelyeződni. Szerintem az indulat is munkaeszköz, amit vagy vissza kell fogni, vagy adott esetben használni, de mindig tudatosnak kell kezelni, és nem hagyni, hogy bármilyen módon is elveszítsem fölötte a kontrollomat. Ha pontosan tudom, miért érzem magamat irritálva, és föl tudom mérni, ez miért hasznos, akkor használni kell. Ha viszont ez kizárólag rólam szól, akkor el kell engedni, le kell küzdeni, meg kell vele vívni.”

Szily Nóra arra is kíváncsi volt, Gulyásnak mennyire fontos az alanyokkal való személyes kapcsolattartás, a négyszemközti felkészítés.

“Legtöbbször én készítem fel őket, de van, amikor ezt már nem tudom a számosság miatt tartani. Nyilván a kiemelt interjúalanyoknál ezt nekem kell is biztosítani, mert az tud megnyugtatóan hatni. Vannak ugyanakkor olyan alanyok is, akiknél fontos, hogy feszültségben legyenek tartva. Ott kifejezetten távolságtartó attitűdöt képviselek, úgy ülök be az interjúra, és ez a feszültség nagyon jót tesz a beszélgetés dinamikájának. Általában azért nem szoktam előre találkozni a tapasztaltabb médiaszereplőkkel, mert hamar kialakulhat egy nagyon intenzív beszélgetés. Esetleg mondanak olyasmit, amit nem szeretnének behozni az interjúba, de túl érdekes. Akkor azzal én hogy küzdjek meg, hogy még véletlenül se érintsem? Tehát ezeket a dinamikákat megtartom az élő adásba” - mondta Gulyás, hozzátéve, a 6 órás nagyinterjúkat kedveli a legjobban.

“Igazi privilégium. Amikor valakivel 6 órán át beszélgetsz, olyan szintjeit ismerheted meg, amire egyébként nincsen lehetőséged egy 40 perces interjúban. Én az életútinterjúkat szeretem a legjobban csinálni, bár ezeket már jó ideje nem csináljuk, mert annyi munkával járnak, mint 10 élő esti adás” - mondta Gulyás, aki azt is elárulja, távolról sem mindig egyedül dönt: “Nekem mindig volt egy ügyvezető kollégám, emellett nagyon fontos tartalmi vezetői vannak még a Partizánnak. Van felelős szerkesztőnk, vannak a kreatív részlegek vezetői és így tovább. Ha jók vagyunk, akkor azért, mert nagyon sok tehetséges ember képes együtt dolgozni és közösséget vállalni ezért a célért. Én vagyok ennek a megjelenítője és a hordozója, tehát az elismerések döntő többsége nálam csapódik le, de nem én vagyok a legtájékozottabb a nemzetközi politikában, nem én vagyok a legtájékozottabb a popkultúrában. Vannak szempontjaim, amiket tudok érvényesíteni, de alapvetően azért jó a Partizán, mert minden részfeladatban van nálam nagyságrendekkel tehetségesebb és tájékozottabb ember. Az én dolgom, hogy ezeket a részeket jól rendeljem egymás mellé” - mondta Gulyás, majd arról is beszélt, a Partizán gazdasági működése transzparens, minden bevételüknek utána lehet nézni.

“A bevételeink fele a nemzetközi, EU-n belüli pályázatokból érkezik, de amikor EU-n kívüli pályázatokról részesültünk forrásokból, arról is transzparensen kommunikáltunk, ez eddig kétszer történt meg. A másik ötven százalék előfizetői díjakból és mikrotámogatásokból jön be. A legfontosabb egyébként tavaly óta az adó 1%, amit idén is fel lehet ajánlani” - mondta, hozzátéve, nem más szervezetek elől szipkázzák el a pénzt, hiszen tavaly is maradt majdnem 10 milliárd forint, amiről az emberek nem is rendelkeztek.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Rónyai Júlia

Londonban végeztem nemzetközi kapcsolatok, illetve nemzetközi újságírás szakon. Szabadúszó újságíró, kreatív szövegíró és podcast műsorvezető vagyok, többek közt a Digital Hungary, a HVG és a …