Goldmark-díjak: az NMHH szakértőjét és a legendás fotóművészt is kitüntették

Goldmark-díjak: az NMHH szakértőjét és a legendás fotóművészt is kitüntették
Éles Gabriella, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Műsorfigyelő Osztályának vezetője, valamint Keleti Éva fotóművész kapta az NMHH idei Goldmark Péter Károly-díját. A két eltérő pálya közös nevezője a szeretetből fakadó figyelem – fogalmazott Aranyosné dr. Börcs Janka, a hatóság főigazgatója az ünnepélyes díjkiosztón november 17-én.

Idén Éles Gabriella több mint húsz éves hatósági munkáját, valamint Keleti Éva fotóművész évtizedeken átívelő életművét jutalmazták a 2015 óta évről évre kiosztott NMHH-díjjal, amit a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytatott kimagasló színvonalú, több évtizedes kiemelkedő munka, életmű jutalmazására hoztak létre.

„A média által uralt korban a figyelem a legnagyobb érték. Mi, a média szabályozói most két olyan emberre szeretnénk felhívni a figyelmet, akik művészi szinten figyelnek” – fogalmazott köszöntőjében Aranyosné dr. Börcs Janka, a hatóság főigazgatója a járványvédelmi okokból szűk körben, szerdán tartott rendezvényen az NMHH Ostrom utcai székházában.

Éles Gabriella – az NMHH Műsorfigyelő Osztályának vezetője – pályáját 1999-ben, még a hatóság jogelődjénél, az Országos Rádió és Televízió Testület Irodájában kezdte meg, majd az NMHH Hivatalában folytatta. Kimagasló érdemeket szerzett az új, innovatív vizsgálati módszerek meghonosításában. Pályája egybeesett a duális médiarendszer, azaz a közszolgálati és a kereskedelmi médiumok párhuzamos működésének kiépülésével, az intézményes médiaszabályozás megszületésével és nem utolsósorban a környező világ technológiai fejlődésével. Munkavégzése közben a teljes képet tartja szem előtt, ezzel pedig az egész hazai médiaágazatra hatással van. Teherbírása, szorgalma legendás munkatársai körében. Munkáját szolgálatként fogva föl, közösségben gondolkodik, ezért nemcsak közvetlen munkatársai, de a szolgáltatók képviselői is mindig számíthatnak rá. „Hálás vagyok az elismerésért és azért is, mert végig olyan munkatársak álltak mellettem, akiknek segítségében és szakértelmében mindig megbízhattam” – fogalmazott Éles Gabriella a díj átvételekor.

A másik díjazott, Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla-, Radnóti, Táncsics- és Prima Primissima-díjas Érdemes művész 1951-ben hagyta ott az ELTE fizika-kémia szakos tanulmányait, hogy a fotózásnak élhessen. 1955-ben kezdett az MTI jogelődjénél, a Magyar Fotónál dolgozni. Sokat tett azért, hogy a fotóriport ne csupán a szöveget illusztráló másodrendű műfaj legyen, hanem erőteljes, önálló médium. Elnöke volt a Magyar Fotóriporterek Társaságának, és komoly szerepet vállalt a Word Press Photo kiállítások hazai megszervezésében is. A Magyar Távirati Irodán kívül az Új Tükör, a HT Press, a Gamma Képügynökség és az Europress fotószerkesztőségeit is vezette. Albumsorozatokat szerkesztett archív fotókincsekből, és a tehetséggondozásban is élen járt. Egyedi látásmódjával iskolát teremtett a színházi fényképezésben, sokan pedig a portréiért rajonganak. Közel harminc év szünet után néhány éve ismét fotózni kezdett, a Műcsarnok 2019 végén nagyszabású retrospektív kiállítást rendezett képeiből.

A művésznőnek Meszleny László, a Médiatanács tagja adta át az elismerést, aki felelevenítette első gyerekkori rácsodálkozását Keleti Éva képeire az Operaház folyosóin. „Nagyon örülök a díjnak, és köszönöm a kitüntetést. Egész életpályámért hálával tartozom mindazoknak, akik segítségemre voltak az elmúlt kilencven évben, és egész Magyarországnak” – mondta az emlékérem átvételekor Keleti Éva.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: NMHH, Goldmark-díj