Fontos kérdés: milyen betűt használjak?

Fontos kérdés: milyen betűt használjak?
Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy el kell döntenünk milyen betűtípust használjunk. Én legtöbbször grafikusra, vagy tipográfusra bízom a kérdést.

A weboldalak többsége ugyanazt az ötféle betűtípust használja. A tipográfia pedig számos játékosságot, lehetőséget rejt. Persze nem mindenki ismerheti a legmodernebb design betűtípusokat, de nem árt képben lenni, ha bármilyen közünk is van a médiához.

Erre a problémára kínál megoldást most Julian Hansen, aki új utakat keres a betűk világában. Az általa elkészített hatalmas táblázat, gyakorlatilag egy döntési mátrix, amely segítségével kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb betűtípusokat.

Könyv, logo, myeghívó vagy újság tervezéskor gyakorlatilag néhány eldöntendő kérdésen át eljuthatunk a legmegfelelőbb betűkhöz. A módszer leegyszerűsíti a néha napokig tartó keresgélést. Természetesen nem váltja ki a szakembereket, inkább csak egy kísérlet arra, hogy miként is néz majd ki az általunk megálmodott anyag a különböző betűkkel.

Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy néhány ötletgazda előbb-utóbb ezt a fajta kiválasztási módszert illeszti majd bele a szövegszerkesztők jelenleg sablonos világába, továbblépve a digitális kultúra szebb és olvashatóbb jövőjébe.

Az eredeti kép itt található.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!