Fizetni fog a Facebook a tartalomtulajdonosoknak!

Fizetni fog a Facebook a tartalomtulajdonosoknak!
Franciaországban már megegyeztek, Németországban még tárgyalnak a jogdíjakról a médiavállalatok képviselőivel. Hamarosan az internetes óriás a magyar médiavállalatoknak is fizetni kényszerülhet.

A Facebook és a francia kiadók képviselete, az Apig egyezséget kötött a sajtókiadói jogokra vonatkozóan – írja a Zeit. (Utóbbi, az Apig hasonló ahhoz, mint idehaza a Magyar Lapkiadók Egyesülete). A konszern licenceket kap és ezeket megfelelően meg is fizeti, nyilatkozta a Facebook és az Apig - számol be róla a media1.hu.

Az egyezség révén a Facebookon megjelenő hírtartalmak után kiadói díjakat fizet a Facebook. A pénzügyi részletekről egyik fél sem közölt információt, de az Apig elnöke, Pierre Louette jelentős összegekre utalt, főleg a kisebb kiadók számára.

A Facebook nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy emberek milliói számára való ingyenes hozzáférést kínál a kiadóknak. A platform révén ők további bevételeket generálhatnak és a saját honlapjaikra csábíthatják az embereket. Az egyezséggel letették az alapokat a Facebook News jövő évi, franciaországi elindításához is – utóbbi Zuckerbergék hírkereső szolgáltatása lesz.

A Zeit arról is beszámolt, hogy a német sajtókiadók számára is nagyon aktuális az új sajtókiadói joggal kapcsolatos díjazások kérdése. Az idei évben módosították a szerzői jogi törvényt az EU-s irányelv kapcsán.

A Corint Media nevű közös jogkezelő szervezet 420 millió eurót követel az általa képviselt kiadók sajtókiadói jogainak használatáért 2022-ben és licencmegállapodást nyújtott be a Google számára. Ennek tükrében a Corint Media jelenleg 420 millió euró licencdíjat követel a 2022-es évre mintegy 200 szerzői jogtulajdonos nevében.

A számítások alapja a normál díjazási ráta a felhasználó vállalat vonatkozó forgalma tekintetében az adott piacon – ebben az esetben a Google németországi forgalma. A szabadalmakkal és védjegyekkel foglalkozó német hivatal, amely a tarifákkal és díjazásokkal kapcsolatos kérdésekért felel, már megállapította, hogy egy 11 százalékos jogdíjráta a vonatkozó forgalom alapján alapvetően megfelelő mértékű. Ezt a százalékos arányt megfelelően csökkentették, hiszen a Corint Media jelenleg hozzávetőlegesen 200 digitális sajtókiadvány jogait kezeli a német piacon.

A Google bevétele Németországban a keresőmotor használata után a becslések szerint körülbelül 9 milliárd euróra rúgott a 2020-as évben.

Ez a követelt összeg, a mintegy 100 millió eurós ausztrál vagy a 400 millió eurós kanadai bevétellel összevetve, a nemzetközi összehasonlításban is korrektnek tűnik. Franciaországban a versenyhivatal nemrégiben kötelezte a Google-t 500 millió euró megfizetésére, mivel a jogszabálynak megfelelő, hivatalos folyamat során a Google nem folytatott kellően konstruktív tárgyalásokat a francia sajtóval az EU szerzői jogvédelmi irányelvén alapuló szomszédos jogokról folytatott tárgyalások során.

Egy közepes méretű országos lap online weboldala, amely körülbelül havi 30 millió látogatást regisztrálhat, mintegy évi 15 millió euró bevételt generálhat ezen jogdíj alapján. A bevételek tovább nőhetnek, ha további jogdíj megállapodásokat is megkötnek. A Corint Media már felkérte a Facebookot is az erről szóló tárgyalásokra és a Microsofttal, illetve egyéb felhasználókkal is folytat megbeszéléseket ez ügyben. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!