Felméri Péter a művészetből csinál viccet Litkai Gergellyel közösen

Felméri Péter a művészetből csinál viccet Litkai Gergellyel közösen
Egy időre búcsúzik a Comedy Club, a humorcsatorna népszerű stand-up sorozata. Zárásként, most pénteken 21:00-tól Felméri Péter Litkai Gergellyel karöltve üzen hadat a képzőművészetnek: a Galeri című estjükben a hazai múzeumok, illetve galériák festményeiről osztják meg vicces meglátásaikat. Bár Felméri igazi kívülállónak tartja magát, mégis rendszeresen alkot valami furcsát otthonában, legyen az púrhabból fújt karácsonyfa vagy slime. Emellett főleg a kisgyermekei művészetét követi nyomon, és az otthon kiállított alkotásokban gyönyörködik.

A Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum felkérésére született a Comedy Central csatornájára érkező Galeri című előadás, amelyet a hazai humorvilág két agytrösztje, Felméri Péter és Litkai Gergely hozott tető alá. A feladat az volt, hogy laikusként tekintsenek a neves műalkotásokra és saját szemüvegükön keresztül vizsgálják meg azokat. A merész felütésből természetesen egy képzőművészeti poéndömping kerekedett.

„Büszke vagyok, hogy megtaláltuk a nehéznek tűnő terepen a kapaszkodókat, és sikerült az egészből valami nagyon vicces dolgot kanyarítani” – árulta el Felméri. „Szakértelemben zérónak mondanám magam. Inkább a nagyközönséget képviselem, a »tetszik-nem tetszik« tengelyt, de egyébként minden témára nyitott vagyok.”

Felméri ugyan művészeti kívülállóként aposztrofálja magát, az alkotás mégsem áll messze tőle – egyes művei az interneten is visszakereshetők.

„Szeretek olyan videókat nézni, amiben emberek haszontalan, sokak által kidobásra ítélt dolgokból valami hasznosat alkotnak. A csináld magad vonal közel áll hozzám, bár sokszor parodizálom a műfajt. Egyszer például alkottam karácsonyfát púrhabból, és egészen izgalmasra sikeredett.” – számolt be hobbijáról a humorista, aki még véletlenül se tartaná jó ötletnek, ha karácsonykor valami kézműves ajándékkal lepné meg a szeretteit – „Nem akarok másoknak kellemetlen meglepetéseket okozni az ajándékaimmal, amelyeket alig várnak, hogy kidobhassanak.”

Szerinte az igazi művészek a családja legkisebb tagjai, kétéves lánya és óvodáskorú fia.

„Bálint imád rajzolni, én pedig nagyon szeretem nézni, ráadásul az eredmény is csodás. Igazán bátor, nincs olyan, hogy valamit ne merne lerajzolni, bárminek nekifog. Család, munkagépek, állatok vagy rendőrautó, amit egy oroszlán vezet – mindent papírra vet. Imádom a műveit és hogy saját, egyedi stílusa van. Már ráismerek a színezéséről, a vonalvezetéséről” – mesélte büszkén a standupos, aki szerint a kislányát, Lillát, egyelőre ez kevésbé köti le, viszont, ha vízfestéket lát, indulhat is az önfeledt maszat-móka. „Ha valakikét, az ő művészetüket szorosan követem. Mindig frissítjük az itthoni falat, tele van a festményeikkel és az alkotásaikkal.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Comedy Central