Erről tudnod kell, ha Messengert használsz!

Erről tudnod kell, ha Messengert használsz!
Egy ideje részletesebben is közli az Apple-féle App Store, hogy az egyes alkalmazások pontosan milyen adatokat gyűjtenek rólunk, felhasználókról. Ennek alapján készült most egy érdekes – és kissé ijesztő – toplista.

Az Apple tavaly júniusban indította el új, adatvédelemmel foglalkozó programját, melynek célja, hogy a felhasználók az App Store felületén böngészve részletesebb információkat kapjanak arról, melyik alkalmazás milyen adatához fér hozzá. Ez a hasznos eszköz már életbe is lépett, a Phone Arena pedig kapott az alkalmon: aszerint rangsorolták a platformon elérhető üzenetküldőket, hogy mennyiféle adatot gyűjtenek.

A portál listáján az alábbi nyolc szoftver kapott helyet:

Signal

Skype

Zoom

Discord

Telegram

WhatsApp

Facebook Messenger

TikTok

A sorrend nem a véletlen műve: míg a lista legelején lévő Signal szinte semmit nem kér a használatért cserébe, a felsorolás utolsó helyein álló Messenger és a TikTok gyakorlatilag minden elérhető infóhoz hozzáférést akar.

A mezőny középső részében lévők esetében a begyűjtött információ általában a helyadat, a keresési, illetve az online vásárlási előzmények, de egyes esetekben a készüléken lévő kontaktlistára, a felhasználó által kedvelt tartalomra, a telefonszámra, a mobil azonosítójára és az egészségügyi információkra is rálátnak a fejlesztők. Ez utóbbit egyébként éppen a Messenger gyűjti, számos egyéb jellemzővel együtt.

A Phone Arena arra figyelmeztet, hogy a listában ugyan videós, illetve hangalapú csevegéshez készített appok is találhatók, attól még üzeneteket is lehet velük küldeni, és esetükben ezért ugyanúgy megvalósul az adatgyűjtés gyakorlata.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!