Erre is érdemes figyelni az online randizás során

Erre is érdemes figyelni az online randizás során
Az online megosztott adatok mennyisége folyamatosan növekszik. Különösen igaz ez az online randizás esetében, kiváltképpen akkor, ha a társkeresés során a kapcsolat kialakítása érdekében a magánéletünkbe is betekintést kell engednünk. A nagymértékű információmegosztás következtében több felhasználó is esett már áldozatul különféle digitális veszélyeknek, például a doxolásnak, ami a személyes adatok gyűjtését és nyilvános közzétételét jelenti. Az idei Valentin-nap előtt a Kaspersky a csalási tevékenységek felerősödését figyelte meg, ezért az online társkereső alkalmazások és weboldalak felhasználóit adataik és a digitális magánszféra védelmére ösztönzi.

Az elmúlt években robbanásszerű növekedés volt megfigyelhető a társkereső alkalmazások használatában. A Tinderen 2020. márciusában egyetlen nap alatt három milliárdos rekordot ért el a húzások száma, míg az OkCupidon állítólag éves szinten 91 millió kapcsolat létrejöttét számolták meg. Egy új Kaspersky tanulmányból azonban kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele (55%-a) tart attól, hogy zaklatni fogja valaki, akit online ismert meg, minden hatodik randiapp-használó pedig esett már doxolás áldozatául.

Sok fent említett alkalmazás most már arra kéri a felhasználókat, hogy a fiókjukat közösségi oldalakon keresztül regisztrálják, ami így automatikusan kitölti a profilt, olyan fotókkal és személyes adatokkal együtt, mint a munkahely vagy a tanulmányok helyszíne. Ezek az adatok megkönnyítik a potenciális doxolók számára, hogy megtalálják a felhasználókat online, és információkat tudjanak meg róluk.

A randiapp-profilokban tárolt adatok rendkívül érzékenyek, és igen kívánatosak a csalók számára. Ez a tény tovább erősítette a személyes adatok védelme iránti igényt, melynek eredményeképpen a randiappok biztonságosabbak lettek. A Kaspersky tanulmánya szerint az öt legnépszerűbb társkereső alkalmazás továbbfejlesztette a titkosítási protokollját, és elkezdett nagyobb figyelmet fordítani a felhasználói adatok védelmére. Az adatok biztonságban tartása érdekében a fenti alkalmazások fizetős verziókat vezettek be, amelyek lehetővé teszik többek között azt, hogy a felhasználók manuálisan adják meg a tartózkodási helyüket vagy elhomályosítsák a fotókat.

A probléma azonban nem mindig a nyilvánosan elérhető személyes adatokkal kapcsolatos. A Kaspersky minden évben a csalási tevékenységek intenzívebbé válását figyeli meg Valentin-nap tájékán, és ez idén sincs másképp. A kiberbűnözők már nemcsak a népszerű randiappokat imitálva gyűjtik be az áldozatok személyes adatait, hanem olyan e-maileket is elkezdtek terjeszteni, melyekben társat kereső nőknek adják ki magukat. Ehhez a következő módszert használják: olyan e-maileket küldenek, amelyek egy társkereső weboldal profilját utánzó adathalász oldal linkjét tartalmazzák, ahol arra kérik az embereket, hogy töltsenek ki egy űrlapot, ahol a jövendőbeli partnerrel kapcsolatos személyes preferenciáikat kell megadniuk. Végül pedig a banki hitelesítő adataik megadására kérik a felhasználókat. Mondani sem kell, hogy ezzel kicsalják az áldozat adatait és a pénzét, és persze nem kap lehetőséget arra sem, hogy új embereket ismerjen meg.

Egy adathalász weboldalra irányító linket tartalmazó e-mail

„A társkereső alkalmazások a lehetőségek végtelen tárházát nyitják meg a párt keresők számára. Azonban a csalók és a zaklatók az online tárolt összes információt összeszedhetik. Mindezek mellett a kiberbűnözők nem restek ezen csatornákat pénzügyi nyerészkedés céljából is kihasználni. A jó hír az, hogy a társkereső appok pozitív irányba haladnak, és egyre biztonságosabb kapcsolatteremtést tesznek lehetővé a felhasználók számára. Azonban bármennyire is kellemesek néha ezek az interakciók, nagyon fontos az óvatosság, hiszen bármilyen jártasnak is hisszük magunkat az online világban, mindig akadnak módszerek a digitális biztonság növelésére. Ezeket alkalmazva nyugodtan beszélgethetünk azzal a tudattal, hogy a személyes adataink biztonságban vannak” – fejtette ki Miroslav Koren, a Kasperky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

Az online társkereséshez való biztonságtudatosabb hozzáállás szükségessége még aktuálisabbá válik Valentin-nap környékén, amikor nagyobb számú felhasználó próbál randiappok és weboldalak segítségével partnert találni. A kockázatok ellensúlyozására a Kaspersky részletesen ismerteti azokat a lépéseket, amelyek betartásával az emberek biztonságosan élvezhetik az online társkeresést, most és a jövőben is:

  • Ne kapcsolja össze az Instagram-fiókját (vagy más közösségi oldalon nyitott fiókját) a randiappos profiljával, mert az összekapcsolás révén túl sok potenciálisan felhasználható adatot ad ki magáról. Még ha a nagyobb biztonság érdekében priváttá tette is az Instagram-fiókját, akkor is több kockázata, mint haszna van a fiókok szinkronizálásának.
  • Ne ossza meg a telefonszámát vagy az üzenetküldő appokban használt beceneveit. A randiappok erősen ajánlják a saját beépített üzenetküldő platformjaik használatát, és bölcs dolog egészen addig ezeket használni, amíg biztos nem lehet abban, hogy megbízhat a másik személyben. Továbbá, amikor készen áll egy másik üzenetküldő alkalmazásra való áttérésre, azt úgy állítsa be, hogy a privát adatai biztonságban legyenek.
  • A kiberbűnözők megpróbálhatják megkaparintani a privát adatait, ezért legyen óvatos, ha a randiappon talált „match” arra kéri, hogy telepítsen fel egy bizonyos alkalmazást, vagy elkezd kérdéseket feltenni mondjuk a kedvenc tanáráról vagy az első háziállatáról (ezek ugyanis tipikus biztonsági kérdések a weblapokon). Mégis, mit veszíthet? Nos, az alkalmazás lehet rosszindulatú, a weblap lehet adathalász weboldal, és ezek az információk segíthetnek valakinek az Ön pénzének vagy személyazonosságának ellopásában.
  • Óvakodjon a botoktól, amelyek a pénze vagy az adatai kicsalására utaznak. Ezek mindig automatizáltak, így, ha furcsa érzése támad egy beszélgetés során, vagy ha a másik fél válaszai nem igazán kapcsolódnak az Ön által feltett kérdésekhez, akkor nagy bizonyossággal feltételezheti, hogy egy bottal társalog.
  • Ha lehet, próbálja meg módosítani az appon belüli beállításokat, hogy csak azok láthassák a profilját, akikkel egyezést mutatott („matchelt”). Így nem látja majd az egész világ az adatait. Ha csak néhány emberre korlátozódik az adatok megtekinthetősége, akkor csökken az esélye annak, hogy a profilban szereplő információk rossz kezekbe kerülnek.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan változtathatják meg a technológiák a társkeresést és a kapcsolatokat, kattintson erre a linkre.

Nézze meg a Kaspersky adatvédelmi szakértői és az Endtab.org által közösen kidolgozott ingyenes „Doxolás: veszélyek és megelőzés” című tanfolyamot, hogy megismerje a doxolás módjait és azt, hogy miként csökkenthető a személyes információk ellopásának kockázata.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Kaspersky, Adat