Elindult a Budapest 95,3 MHz frekvencia pályáztatása

Elindult a Budapest 95,3 MHz frekvencia pályáztatása
Véglegesítette a Budapest 95,3 MHz körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű frekvencia használatára vonatkozó pályázati felhívását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A grémium hiánypótlásra szólította fel a pápai frekvenciapályázat egyetlen ajánlattevőjét, és bejelentések alapján ellenőrizte az RTL Klub, a Hír TV és az M1 műsorait.
Január 28-án, csütörtökön tette közzé honlapján a testület a Budapest 95,3 MHz körzeti vételkörzetű frekvencia véglegesített pályázati felhívását közösségi jelleggel. Az ajánlatokat március 9-én lehet majd benyújtani. A tanács elvégezte a Pápa 95,7 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára benyújtott ajánlat alaki vizsgálatát és hiánypótlásra szólította fel az egyedüli pályázó Pápai Platán Nonprofit Kft.-t.

Médiafelügyeleti döntések

Nem indít eljárást a Médiatanács azon bejelentések alapján, amelyek az RTL Klub Álarcos énekes című műsorának egy decemberi adását kifogásolták. A tanács megállapította, hogy nem kellett volna a 12-esnél magasabb, 16-os korhatár-besorolást kapnia a műsornak, mert az epizódban nem volt közvetlen utalás a szexualitásra.

Szintén nem indít eljárást a grémium a Hír TV Bayer show című műsorának egy novemberi adását kifogásoló bejelentés folytán, amelyben a műsorvezető magyar újságírókról és politikusokról fogalmazott meg – a bejelentő szerint – becsmérlő véleményt. Az egyes újságírókra, politikusokra tett sértő, lealacsonyító kijelentések az egyéni jogvédelemre alkalmat adhatnak, de ezen túlmutató, a közérdek védelmében hatósági fellépést igénylő sérelem nem történt, így a Médiatanács nem indít eljárást. Kifejtette ugyanakkor a Médiatanács, hogy ezen döntése nem jelenti azt, hogy helyeselné a sértő kijelentéseket a médiaszolgáltatók műsoraiban, sőt kifejezetten károsnak tartja a közbeszéd hangnemének eldurvulását.

A Médiatanács az M1 Híradójának két decemberi adása kapcsán érkezett kiegyensúlyozottsági kérelmet elutasította, tekintettel arra, hogy a médiatörvény alapján a kiegyensúlyozottság érvényesülését csak konkrét, a közreadott tájékoztatástól érdemben eltérő álláspont megjelölése esetében vizsgálhatja. Egy adott műsorszám tartalmának, szerkesztési sajátosságainak meghatározására a médiaigazgatásnak nincs ráhatása, hatósági beavatkozásra nincs lehetőség.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: rádió, média