Egy darabig még nem lesznek biztonságban az üzeneteid a Messengeren

Egy darabig még nem lesznek biztonságban az üzeneteid a Messengeren
A Facebook már dolgozik azon, hogy a Messengerbe és az Instagram üzenetküldőjébe is beépítse a végpont-végpont közti titkosítást, de erre 2022 előtt egészen biztosan nem kerül sor.

Jóval nyugodtabban cseveghetnek ismerőseikkel azok a felhasználók, akik olyan szolgáltatást használnak, amelyik végpont-végpont közti titkosítást alkalmaz - írja a hvg.hu. Ennek lényege ugyanis, hogy a felek közti üzenetváltás csak a két végponti eszközön olvasható el: maga az üzenet titkosítva halad át a csatornán, a titkosítás feloldásához szükséges kulcs pedig a fogadó fél készülékén található. Ennek köszönhetően a kiberbűnözők nem tudják elolvasni a csevegés tartalmát. Mondanunk sem kell, mennyire hasznos ez akkor, ha érzékeny adatokat kell küldenünk a másiknak.

A Facebook fő üzenetküldője, a Messenger, valamint az Instagramba épített üzenetküldő funkció sajnos nem tartozik azok közé a szolgáltatások közé, amelyek alkalmaznák ezt a titkosítási technológiát. És a jelek szerint egy darabig még nem is fogják.

A Facebook egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy bár folynak az ilyen irányú fejlesztések, 2022-nél hamarabb egészen biztos nem fogja a cég bevezetni. Mint írják, erre egy hosszú távú projektként tekintenek.

A cég ugyanakkor megjegyezte: már készült olyan fejlesztés, ami a felhasználók üzeneteinek biztonságát hivatott szolgálni. Ilyen például a Messengerben és az Instagramon is bevezetett eltűnő (vanish) mód, amelynek lényege, hogy az üzenetek az olvasás után, vagy a beszélgetés lezárásával törlődnek. Igaz, ez azért közel sem az, mint a végpont-végpont közti titkosítás, hiszen ebbe bele tudnak olvasni a kiberbűnözők.

Aki szeretné, hogy nagyobb biztonságban legyenek az üzenetei, az választhatja például a WhatsAppot, de ilyen megoldást kínál például a Signal is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!