Effie Awards Hungary 2020 - erős mezőnyben mintegy 120 zsűritag értékelte a 2019-es év hatékony kampányait

Effie Awards Hungary 2020 - erős mezőnyben mintegy 120 zsűritag értékelte a 2019-es év hatékony kampányait
Az idei év nehéz körülményei nem kedveztek a szakmai versenyeknek sem, ennek ellenére az Effie-t közel 40 országban tartották meg, köztük Magyarországon is. Az augusztus végén elindított hazai megmérettetést kiemelkedő nevezői érdeklődés övezte.

A Reklám Világszövetség (IAA) Magyarországi Tagozata és a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) szervezésében – 19. alkalommal valósult meg 2020-ban a hatékony kampányok seregszemléje. A globális arany standard-ként számon tartott Effie-re idén azok a megbízók és ügynökségek nevezhettek, akik 2019-ben sikeres, hatékony marketing aktivitást folytattak, és a kitűzött célok tükrében elért eredményeket igazolni is tudták. Közülük a zsűri által leghatékonyabbnak ítélt pályamunkák jutottak a döntőbe. Ezzel a teljesítménnyel a döntősök már egyúttal Finalist díjasok, valamint biztos pontszerzők a nemzetközi Effie Index világranglistán.

2020-ban
a szervezők könnyített feltételekkel és online webináriumokkal segítették a nevezőket, ez stabil nevezésszámot, ugyanakkor változást is hozott a nevezői körben. Kiemelésre méltó a megbízói nevezések növekedése a korábbiakhoz képest, ami azt jelzi, hogy az Effie egyre több figyelmet kap az ügynökségek mellett a megbízói oldalon is, felismerve és elismerve a szakmai teljesítmény globális szimbólumaként nyilvántartott verseny súlyát, rangját, fontosságát.

Idén olyan vállalatoktól/vállalkozásoktól/ügynökségektől is érkeztek nevezések, akik eddig nem indultak el a hatékonysági versenyen, de felfedezték a részvétel óriási előnyeit: az Effie nem csak szakmai teljesítményüket értékeli a nemzetközi standard szerint, hanem fejlődési lehetőséget, útmutatást, inspirációt is nyújt számukra, mind a napi munkájukhoz, mind a következő Effie-n való induláshoz. Az Effie sokkal több, mint egy verseny.

Az Effie-re bármilyen típusú marketing aktivitással lehet nevezni a kiírásban szereplő termék/szolgáltatás- valamint speciális kategóriákba, - egy pályamű akár több kategóriába is nevezhető. A négy pillérből álló nevezési dokumentációban a pályázóknak be kell mutatni az adott téma hátterét, a kitűzött célokat, az insight-ot, a megalkotott stratégiát, a kreatív megvalósítást, és a legfontosabbat: az elért eredményt. A négy rész közül az eredményre adott pontszám szerepel legnagyobb súllyal az összpontszám kialakulásában.

A két fordulós zsűriben, valamint a Platina- és a Microsoft Innovációs Különdíj zsűrijében ezúttal is iparágunk elismert, vezető beosztású szakemberei foglaltak helyet, akik az Effie nemzetközi standard szabályrendszere alapján értékelték a beérkezett pályaműveket, megvalósítva ezzel az Effie hármas jelszavát: átláthatóság, függetlenség, objektivitás. Idén az online térben megrendezett zsűrizési folyamatban mintegy 120-an vettek részt.

A Microsoft Innovációs Különdíj független elismerés, elkülönül a standard Effie díjaktól: az infokommunikációs technológia használatával, innovatív módon megvalósított megoldások ösztönzésére hozta létre a Microsoft és az Effie Hungary.

Az üzenet értékű Platina díjat, a legnagyobb elismerést az Arany Effie szintet elért alkotások közül ítéli oda a Platina-zsűri az arra legérdemesebb pályaműnek.

Ebben az évben a döntőbe jutott 47 pályamű közül a legtöbb döntős a Társadalmi célú kampányok – CSR - Márkák, vállalatok /doing good kategóriában született, ezt követi az Ital/Alkoholos italok, a Hosszú távú hatékonyság és a Bevezető kampányok kategória.

A Finalist, Bronz, Ezüst, Arany Effie díjakat 2020. december 14-én hétfőn 20 órai kezdettel hirdetik ki a szervezők - ez alkalommal az online térben (MS Teams Live Event). A Microsoft Innovációs Különdíj és a Platina nyertesei, valamint – az idei hatékonysági versenyen elért eredményeik alapján – az Év Megbízója és az Év Ügynöksége elismerések kihirdetése szintén a virtuális Díjátadón történik majd, ahová a szervezők minden érintettet és érdeklődőt várnak.

Az 50 éve alapított, a világ 51 országában megrendezésre kerülő reklámhatékonysági versenyt Magyarországon 2002 óta rendezi meg a Reklám Világszövetség (IAA) Magyar Tagozata és a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ). A nevezés feltételeit és a pályaművek értékelését az Effie Worldwide standard szabályrendszere és iránymutatásai alapján teszik közzé minden évben a hazai szervezők. Az Effie az egyetlen olyan szakmai megmérettetés, ahol a marketing célok hatékony megvalósítása áll a középpontban. Az Effie megkérdőjelezhetetlen szakmai elismertsége többek között a széles iparági tudásra épülő alapos és minden részletre kiterjedő zsűrizésnek köszönhető. Ennek tükrében már a döntőbe jutás is kiemelkedő teljesítmény, hiszen a benevezett hatékony kampányok közül továbbjutók minősülnek a leghatékonyabbaknak, pályaműveik pedig a legsikeresebbeknek.

Effie Awards Hungary 2020 támogatói: Microsoft Magyarország, Mastercard Magyarország, TV2 csoport, Ringier Axel Springer Magyarország, Ipsos, Portfolio.hu, Adaptive Media, Mediaspace.global

Együttműködő partnerek:
Digital Hungary, onBrands, Marketing&Media

Döntőbe jutott alkotások
Zsűritagok listája

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Effie Awards